Značaj za bh. privredu
81

Bingo napravio pomak u domaćem peradarstvu: U savremenim centrima uzgaja piliće i jaja

A. K.
Uzgoj pilića i proizvodnja jaja vrše se na najsavremeniji način (Foto: A. K./Klix.ba)
Uzgoj pilića i proizvodnja jaja vrše se na najsavremeniji način (Foto: A. K./Klix.ba)
Kompanija Bingo u rad je pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića i jaja. To je jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini, koji donosi sasvim novu dimenziju domaćem peradarskom sektoru.

Repro centar iz takozvane lake linije peradarstva, kapaciteta je okvirno 24 hiljade koka i nalazi se u Gornjim Vukovijama, dok je inkubatorska stanica za uzgoj jednodnevnih pilića kapaciteta 10 miliona jajnih mjesta smještena u Tojšićima. Bingo ove objekte koristi za vlastitu farmu jaja, ali i za lokalno te regionalno tržište.

Tehnologija koja je zastupljena u inkubatorskom centru podijeljena je u nekoliko faza, odnosno dvije osnovne u kojima pilići provode 18 dana, dok u trećoj ostaju tri dana.

"Nakon toga se pristupa procesu odabira pilića te njihove vakcinacije i kao takvi se otpremaju na naše tržište. Objekt u kojem se pilići nalaze povećava njihov kvalitet, a jednodnevni pilići predstavljaju nešto što je najbolje na našem tržištu u oblasti lake robe", kazao nam je Irfan Hasanović, rukovodilac inkubatorske stanice Bingo.

Irfan Hasanović, rukovodilac inkubatorske stanice Bingo (Foto: A. K./Klix.ba)
Irfan Hasanović, rukovodilac inkubatorske stanice Bingo (Foto: A. K./Klix.ba)

Kompanija Bingo u prethodnim godinama intenzivno je radila na uvozu jednodnevnih pilića ciljano za proizvodnju konzumnih jaja, međutim danas su se stvorile mogućnosti da ova bh. kompanija samostalno uzgaja upravo takvu vrstu životinja.

"Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati okvirno šest miliona i 400 hiljada jaja, a kroz inkubatorsku stanicu uspjet ćemo proizvesti blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nosilja. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju", naveo je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga.

Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga (Foto: A. K./Klix.ba)
Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema njegovim riječima, prednost za BiH u ovom projektu je i činjenica da susjedna Hrvatska, koja je članica Evropske unije, nema sličnu proizvodnju.

"Za ovu godinu smo napravili aranžmane i sa susjednim državama, odnosno Srbijom i Crnom Gorom za koje ćemo okvirno proizvesti pola miliona pilića, a razliku ćemo ostaviti za potrebe u BiH, gdje već imamo okvirno 40 kupaca", naglasio je Omerović.

Ovaj projekat veoma je značajan i za Vladu Tuzlanskog kantona, koja obećava podršku u narednom periodu s ciljem razvoja domaće privrede.

"Ovo što smo vidjeli je impozantno i Vlada TK će u narednim koracima činiti sve da lakoću poslovanjaa ovih i svih drugih firmi učini snažnijim. Njih treba podržavati jer zapošljavaju radnike i smanjuju uvoz u BiH", izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić.

Premijer TK Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Premijer TK Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kompanija Bingo i u narednom periodu će nastaviti s investiranjem na područje Kalesije, što u toj lokalnoj zajednici smatraju izuzetno važnim.

"Sada je u ovom objektu zaposleno 25 osoba i uglavnom je riječ o mladićima iz Kalesije. Izuzetno nam je drago što je kompanija Bingo upravo našu sredinu odabrala za investiranje", kazao je načelnik Kalesije Sead Džafić.

Načelnik Kalesije Sead Džafić (Foto: A. K./Klix.ba)
Načelnik Kalesije Sead Džafić (Foto: A. K./Klix.ba)

Bitno je kazati da se u najsavremenijim objektima koji su nedavno pušteni u rad, životinje tretiraju na najhumaniji način. Bingov plan u 2022. godini je uduplati proizvodnju pilića, odnosno koka nosilja, ali i jaja.