biznis
0

BiH treba efikasna agencija za informaciono društvo

FENA
Savjet za telekomunikacije i informacione tehnologije Privredne komore Kantona Sarajevo danas je razmatrao Nacrt zakona o Agenciji za informaciono društvo Bosne i Hercegovine.

Svi učesnici u raspravi - članovi Savjeta, te značajan broj privrednika koji se bave tom djelatnošću, predstavnika resornih ministarstava, UNDP-a i Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH, koji su prisustvovali sjednici u svojstvu gostiju, složili su se da je formiranje i rad pomenute agencije od značaja za daljnji razvoj i promociju informacionog društva BiH

Istaknuto je da predloženi nacrt osigurava legalitet rada Agencije, ali ne i mehanizme i moć kojima bi Agencija sprovodila sve ono što je jako ambiciozno postavljeno u djelokrugu njenih nadležnosti.

U diskusiji su istaknuti i drugi prijedlozi za izmjene i dopune nacrta, koje će Komora sistematizirati i dostaviti predlagaču zakona.

Savjet je raspravljao i o aktuelnoj problematici informacijsko-komunikacijskog sektora i podržao sve prijedloge iz Platforme za otklanjanje barijera u razvoju biznisa, koja će biti osnov za razgovore privrednika sa novoizabranom vlasti na svim nivoima, saopćeno je iz Privredne komore Kantona Sarajevo.