biznis
0

BiH, Srbija i Crna Gora potpisali sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja

FENA
U okviru obilježavanja 10. godišnjice Centralne banke Bosne i Hercegovine, guverneri Narodne banke Srbije, Centralne banke Crne Gore i Centralne banke Bosne i Hercegovine, Radovan Jelašić, Ljubiša Krgović i Kemal Kozarić, danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja.

Ovaj sporazum koji je proistekao iz inicijative Narodne banke Srbije pripreman je oko pola godine, a njime će biti omogućen lakši i jeftiniji platni promet između zemalja potpisnica.

Kako je istaknuo Kozarić, zahvaljujući današnjem sporazumu međunarodni platni promet između triju zemalja od sada će u sve tri države biti tretiran kao domaći platni promet.

Prve transakcije između potpisnica današnjeg sporazuma mogu se očekivati do kraja godine.

Projekt će uključiti i zemlje bivše Jugoslavije, a cilj su zemlje članice Srednjovropskog ugovora o slobodnoj trgovini- CEFTA.

Prema riječima guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića u ovom momentu postoji i ogromani interes Makedonije za potpis spomenutog sporazuma.

Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja je urađen po istom principu kao i istoimeni važeći sporazum za zemlje unutar Evropske unije, a uz njega su pripremljena i operativna pravila.

Sporazum je stupio na snagu danas.