biznis
140

BiH povećala izvoz svojih proizvoda i smanjila deficit, najznačajniji trgovinski partner EU

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
BiH je za prvih šest mjeseci 2016. godine ostvarila povećani izvoz i smanjila deficit. Kako je saopćeno danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH rast je zabilježen u drvnoj industriji, agronidustrijskom i elektroenergetskom sektoru, te tekstilnoj, hemijskoj i grafičkoj industriji.

"Pored svih nedaća koje nas okružuju, kada je riječ o globalnom i ekonomskom tržištu i situaciji koja se i politički odražava na balkanske prostore, i dalje opstajemo. I oni koji izvoze i koji su naši pravi predstavnici na izvozu ka EU, zemljama CEFTA-e i EFTA-e opstaju i povećavaju izvoz. To je dokaz da smo žilavi i da, iako nemamo pravi poslovni ambijent, imamo pozitivne efekte kada je riječ o izvozu i smanjenu deficita na šest mjesec", rekao je direktor Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH Momir Tošić.

BiH je smanjila vanjskotrgovinski deficit za 0,54 posto u odnosu na isti period prošle godine. Izvezli smo robe u vrijednosti od 4,69 milijardi KM što predstavlja povećanje za oko 14,19 posto, dok je uvezeno 7,68 milijardi što predstavlja povećanje od 3,63 posto.

EU je najznačajniji vanjskotrgovinski partner i u njene zemlje smo izvezli robu u vrijednosti od 3,46 milijardi KM (povećanje od 7,64 posto), ali je povećan i izvoz za 7,4 posto.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

CEFTA je drugi najznačajniji partner i u nju smo izvezli 669 miliona KM, a uvezli 1,8 milijardi KM što predstavlja povećanje. Najviše smo izvezli u Hrvatsku - 491,5 miliona KM, a najviše smo izvezli električne energije, aluminij, proizvode od drva i tkanine. Iz Hrvatske smo uvezi 1,6 milijardi KM roba i najviše nafte, šećera, čokolade, piva i električne energije. U Srbiju smo izvezli robu u vrijednosti od 366,51 miliona KM - struja, koks, žice, šipke od željeza i drvo, a uvozili smo kukuruz, suncokretovo ulje, pivo, naftna ulja i razne vrste peciva.

Sa Švicarskom vršimo razmjenu gotovo svih dobara, ali je smanjen uvoz za oko 43 posto što je pozitivno, dok je izvoz povećan za dva posto. U Tursku najviše izvozimo suncokretovo ulje, a uvozimo željezničke lokomotive.

Svi sektori zabilježili su porast u izvozu dok je pad zabilježen u mliječnoj i mesnoj industriji te rudama.

Tekstilna industrija zabilježila je porast izvoza za 390 posto.

"Nastavlja se pozitivna trend, ali izvoz se mora udvostručiti da bi bili konkurenti. Moramo osigurati pozitivno okruženje, podsticaje, smanjiti kamatne stope, rasteretiti privrednike od visokih nameta, itd", navodi se u polugodišnjem izvještaju.

Do kraja godine očekuje se porast u izvozu električne energije i ruda, te povećanje privatnih investicija.