Analize eksperata
0

BiH neće bankrotirati, ali građani hoće

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
BiH nije pred bankrotom, ali bi zbog teške ekonomske situacije i velikog broja socijalno ugroženih građana polovinom godine mogli uslijediti masovni protesti i socijalni nemiri, ocjenjuju ekonomski analitičari.

"Nije jednostavno utvrditi da li je BiH pred bankrotom, jer nema preciznih pokazatelja koji obuhvataju cjelokupno područje ove zemlje. Ekonomski eksperti i sindikalci jedinstveni su u ocjeni da BiH neće bankrotirati, ali da mnogi njeni građani žive u bijedi", prenosi Radio "Deutsche Welle".

Ekonomski ekspert Boris Tihi ne vjeruje da će BiH bankrotirati, iako su posljedice globalne ekonomske krize i u ovoj zemlji evidentne.

"Prevazišli smo onaj psihološki strah od kolapsa bankarskog sistema i pokazalo se da toga neće biti i ne vjerujem da ćemo doživjeti neki veliki kolaps, odnosno ne vjerujem da smo mi posebno ugroženi", rekao je Tihi za njemački radio.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Miodrag Živanović smatra da posljedice svjetske ekonomske krize već utiču na raspoloženje svih građana BiH, a veliki broj njih, kako ocjenjuje, nalazi se u stanju opšte rezignacije.

U cjelini gledano, platežna sposobnost BiH nije ugrožena do mjere koja bi izazvala ekonomsku propast ali se, prema ocjeni analitičara, znatan dio novca "pogrešno usmjerava".

"To stvara veliku masu ugroženih koji bi svoje nezadovljstvo uskoro mogli iskazati na ulicama ili novim upadima u parlamente i vlade", kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber.