biznis
28

BH Telecom: Veliko interesovanje za HBO i Cinemax kanale

Klix.ba
BH Telecom je od 2. decembra omogućio za 150 hiljada korisnika Moja TV usluge promotivno i besplatno gledanje filmskih paketa HBO, HBO Comedy, cinemax i cinemax2. Vlada veliko interesovanje i za samo nekoliko sati čak 4000 korisnika Moja usluge je aktiviralo dodatni paket.

Iz BH Telecoma su nam potvrdili ovu informaciju istučući da je očekivan veliki broj aktivacija ovih TV kanala zbog kvalitetnog sadržaja i jednostavnog pristupa.

"U prvih nekoliko sati promotivnog perioda čak četiri hiljade korisnika je aktiviralo kanale HBO i cinemax te u narednim danima očekujemo da će ovaj broj biti znatno veći zbog besplatnog promotivnog perioda koji traje do 30. januara", navode iz BH Telecoma.

Da li će i Sport Klub kanali uskoro biti na usluzi Moja TV?

Pored filmskog sadržaja, najtraženiji su i sportski kanali i to Sport Klub kojeg BH Telecom trenutno nema u ponudi.

Iz BH Telecoma navode da su svjesni da je Sport Klub na relevantnom tržištu distribucije sportskih kanala veoma tražen jer jedini prenosi prije svega englesku Premier Ligu ali pored iste i špansku Primeru i druge sportske sadržaje za koje posjeduje ekskluzivna prava (NBA, Formula 1 itd.).

"BH Telecom već dvije godine pokušava da svojim korisnicima omogući i praćenje Sport Klub kanala, međutim nailazimo na kontinuirane opstrukcije, iako je 2013. godine Rješenjem Konkurencijskog vijeća BIH kažnjen pravni subjekt koji ima vlasničke odnose s kompanijom Telemach (novačnom kaznom u iznosu od 125.000 KM) a koji je nosilac prava na kanalu Sport Klub, jer je zloupotrijebio dominantni položaj na tržištu i doveo ostale operatore u neravnopravan konkrentski položaj. Istim Rješenjem su bili obavezni osigurati svi zainteresiranim operatorima u BIH distribuciju TV kanala Sport Klub pod transparentnim i jednakim uslovima", navode iz BH Telecoma.

Dodaju da je trenutno u toku postupak čiji se ishod uskoro očekuje a čiji je isključivi cilj osiguranje kanala Sport Klub za sve operatere pod transparentnim i jednakim uslovima i okončanje narušavanja konkurencije a što bi u konačnici značilo dostupnost ovog kanal korisnicima većeg broja operatera uključujući i BH Telecom.

"Ponašanje Sport kluba na tržištu BiH ne škodi samo interesima BH Telecoma nego narušava odnose na tržištu uopšte i to na štetu većine operatera, a u korist manjine što prvenstveno šteti građanima kojima je onemogućeno gledanje ovog atraktivnog sadržaja", zaključuju iz BH Telecoma.