Nuernberg
0

Bh. firme na međunarodnom sajmu BioFach

FENA
U organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH), Agencije za promociju izvoza BiH (BHEPA) i Grupacije ljekovitog bilja i šumskih plodova, devet bh. kompanija nastupit će na najpoznatijem svjetskom sajmu organske proizvodnje BioFach u Nuernbergu.

Na tom sajmu od 17. do 20. februara predstavit će se 2.900 izlagača iz 129 zemalja.

Među njima, svoje certificirane proizvode predstavit će: Anđelić d.o.o. Trebinje, Elmar d.o.o. Trebinje, Elmar aroma care d.o.o. Stolac, Faveda d.o.o. Sarajevo, Halilović d.o.o. Sarajevo, Herba Krajina d.o.o. Banja Luka, Neven d.o.o. Rudo, Roing d.o.o. Ljubuški i Šumski Plod d.o.o.-Prozor/Rama.

Na sajmu će se posjetiocima i poslovnim partnerima dijeliti promotivni letak i CD firmi ljekovitog bilja i šumskih plodova u kome su zastupljene i ostale bh. firme.

Procjenjuje se da se broj firmi koje se bave ljekovitim biljem i sekundarnim šumskim proizvodima u BiH kreće od 250 do 300 i uglavnom je riječ o porodičnim firmama koje zapošljavaju manji broj radnika i imaju vlastite sakupljače.

U porastu je broj firmi koje se bave uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja na svojim vlastitim farmama ili u suradnji s kooperantima, a postoji i značajna grupa firmi koja se bavi proizvodnjom finalnih biljnih proizvoda, čajeva od ljekovitog bilja, biljnih preparata koji imaju različite medicinske primjene, eteričnih ulja, kozmetičkih proizvoda i dr.

U 2009., godini recesije, ostvaren je izvoz od 2.004.116 kg u vrijednosti od 16.452.568 KM, što je za 25 posto više nego prethodne godine, a uvoz je bio na nivou prethodne godine s 930.914 kg, u vrijednosti 10.120.219 KM.

"Učešće na ovome sajmu prilika je da bh. certificirani proizvođači i izvoznici ljekovitog bilja i proizvoda od ljekovitog bilja, gljiva i šumskih plodova prikažu svoje proizvodne mogućnosti, ostvare kontakte i poslovne aranžmane", ističu u VTKBiH.

Organizaciju nastupa bh. preduzeća na 21. međunarodnom sajmu u Nuernbergu je preuzela Vanjskotrgovinska komora BiH/Agencija za promociju izvoza Bosne i Hercegovine (BHEPA) i Grupacija ljekovitog bilja i šumskih plodova koja već treći put organizuje nastup bh. firmi na ovome prestižnom sajmu.

Finansijska podrška je osigurana od VTKBiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i SIPPO-a – Švicarski program pomoći uvoza OCES-a.