Berza
0

Wall Street očekuje najveći mjesečni rast od 1974.

FENA
Terminski indeksi nagovještavaju u petak pad cijena dionica na početku trgovanja na Wall Streetu, nakon njihovog snažnog rasta proteklih sedmica, zbog čega bi ovaj mart mogao ostati zapamćen po najvećem mjesečnom rastu indeksa od 1974. godine.

Dow Jones terminski indeks bio je oko 13.30 sati na gubitku 51, a Nasdaq indeks 13 bodova. S&P terminski indeks bio je u minusu 9,10 bodova i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U fokusu ulagača bit će danas sastanak predsjednika SAD-a Baracka Obame s vodećim američkim bankarima na kojem će biti govora o novim prijedlozima za regulaciju finansijskih tržišta.

Nakon snažnog rasta prethodnih dana, danas su cijene dionica banaka pale. Tako su, uoči otvaranja Wall Streeta, dionice JPMorgana i Bank of America pojeftinile između 1,5 i 2,2 posto.

"PWall Street očekuje najveći mjesečni rast od 1974. remda se čini da se hladna zima na tržištu primiče kraju, a pomalja proljeće, nova prepreka daljnjem usponu cijena dionica bit će poslovni rezultati kompanija u prvom kvartalu. Danas smo blago pali, što je vjerojatno posljedica prethodnog snažnog rasta cijena", kaže Andre Bakhos, predsjednik tvrtke Princeton Financial Group.

Jučer su vodeći indeks ina Wall Streetu porasli više od dva posto zahvaljujući ne tako lošim gospodarskim podacima kakvi su se očekivali.

Analitičari kažu da su posljednji podaci, premda ukazuju da američko gospodarstvo počinje pokazivati znakove života, ipak vrlo sumorni te da gospodarstvu vjetar još uvijek puše frontalno.

Od 9. marta, kada je potonuo na najnižu razinu u 12 godina, S&P 500 indeks skočio je više od 23 posto, pa je na dobrom putu da zabilježi najveći mjesečni skok u posljednjih 35 godina, prenio je Business.hr.

I na evropskim se burzama danas trguje oprezno. Oko 13.30 sati pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u minusu više od 1, a londonski FTSE indeks oko 0,3 posto.