Problemi na površini
24

Udruženje dioničara zabrinuto za rad Sarajevske berze, direktor poručio: Nećemo prestati s radom

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Udruženje dioničara Bosne i Hercegovine uputilo je dopis Sarajevskoj berzi u kojem se između ostalog problematizira njen rad, ali izražava i zabrinutost za buduće poslovanje.
Između ostalog, predsjednik Udruženja Rizah Softić osvrnuo se na trgovinu koju bilježi Sarajevska berza, naročito u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Otkada je Matej Živković prije nekoliko dana iskazao bojazan da Sarajevskoj berzi prijeti opasnost da se ugasi jer je promet iznosio nula KM. Te ideje on je imao i u Sjedinjenim Američkim Državama i iskazao ih poput multilateralnih kompenzacija ili uspostave tržišta quasifaktoringa", naglašeno je.

Također, iz Udruženja ističu kako u Federaciji BiH postoje samo četiri lica koja se bave brokerskim poslovima.

"Uz to, trgovina vrijednosnim papirima je po obimu ispod minimuma", naglasili su.

Zbog svega navedenog, iz Udruženja su Sarajevskoj berzi uputili nekoliko pitanja.

"Da li će s obzirom na sve berza prestati sa radom? Ogromnu većinu transakcija na berzi čine aplikacije. Da li će se s obzirom na ovo i dalje aplikacije smatrati manipulacijom?", postavili su pitanje.

Vrlo brzo, uslijedio je odgovor i direktora Sarajevske berze Tarika Kurbegovića.

"Kao prvo, želim istaći da Berza neće prestati sa radom. Ona je finansijski stabilna kompanija i redovno ispunjava obaveze. Primarni cilj Berze nije ostvarivanje profita nego besprijekorno funkcionisanje sistema povezivanja ponude i potražnje za vrijednosnim papirima, u skladu sa pravilima Berze", pojasnio je.

Ističe kako Berza nema nikakvog direktnog dodira sa investitorima.

"U pogledu finansijske situacije, SASE je u posljednjih 11 godina poslovala pozitivno, sa izuzetkom jedne godine kada je ostvaren negativan finansijski rezultat. Međutim, obzirom na dobit naredne godina, koja je već premašila negativan rezultat te jedne godine, može se i više nego ustvrditi da je u prosjeku Berza u cijelom ovom periodu poslovala pozitivno. Likvidnost nije upitna i ona bi bila još veća da nije bilo podjele dividende dioničarima u prethodnim godinama", pojašnjava Kurbegović.

Ipak, naglašava kako negativan trend na domaćem tržištu s pravom zabrinjava sve.

"Razlozi za ovu situaciju su brojni. Više bih se fokusirao na rješenje ove situacije, koje je po nama vrlo jednostavno: formiranje radne grupe za praćenje razvoja tržišta kapitala u FBiH od Vlade FBiH, gdje bi osim predstavnika Vlade članovi bili i predstavnici najvažnijih institucija domaćeg tržišta kapitala", objašnjava.

Posebno naglašava komponentu razvoja, a ne regulisanje tržišta.

"Za to postoji Komisija za vrijednosne papire FBiH koja taj posao obavlja. Sve institucije bi predstavile svoje ideje za razvoj tržišta radnoj grupi, koja bi na osnovu prijedloga formulisala kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove te pratila realizaciju istih", naglasio je.

Pojasnio je i kako SASE ima četiri člana što je daleko od historijskog maksimuma 2007. godine kada je Berza imala 20 članova.

"Želimo vas podsjetiti da FBiH redovno putem SASE-a prikuplja kratkoročna i dugoročna finansijska sredstva za svoje funkcionisanje i svoj razvoj. Slično važi i za Kanton Sarajevo koji je više puta izlazio na tržište i uspješno plasirao svoje obveznice, ali i za neka privredna društva poput Autocesta FBiH", ističe se u saopćenju.

Osvrnuli su se i na temu aplikacijskih transakcija.

"Pod pojmom namjerne aplikacijske transakcije podrazumijeva se poseban tip transakcija koje su članovi Berze unosili u Berzanski sistem trgovine kao gotovo transakcije. Ove transakcije su zabranjene još u junu 2003. godine, odnosno prije gotovo 20. godina. Ono što vi nazivate aplikacijama su jednostavno transakcije koje su zaključene spajanjem dva naloga koji su izdati unutar jedne brokerske kuće", saopćeno je.

Ovakve transakcije, ističu, nisu ništa manje ili više podložne pokušajima manipulacije tržišta nego transakcije koje nastaju spajanjem naloga različitih članova Berze.

"Vrlo je bitno zajedničko djelovanje svih institucija i udruženja na domaćem tržištu kapitala, uključujući i udruženja koja okupljaju i predstavljaju male dioničare. Samo zajednički možemo prevladati trenutnu situaciju i unaprijediti domaće tržište kada država stvori bolji i stabilniji ambijent za njegov daljni razvoj", zaključio je direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović.