Berza
0

Svjetski indeksi u padu petu sedmicu zaredom

FENA
Na svjetskim berzama su cijene dionica pale petu uzastopnu sedmicu jer svi najvažniji makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, posebno američkoga.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrial Average prošle radne sedmice oslabio 2,3 posto, na 12.151 bod, a za toliko je pao i Standard & Poor's 500, na 1.300 bodova. Nasdaq Composite također je izgubio 2,3 posto, skliznuvši na 2.732 boda.

To je peta sedmica zaredom kako vodeći indeksi slabe, a duže razdoblje klizanja S&P-a posljednji put je zabilježeno u ljeto 2008. godine, kada je pao šest sedmica zaredom. Posljedica je to usporavanja rasta američkog gospodarstva, na što ukazuju svi posljednji makroekonomski podaci.

Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u maju njegov indeks industrijske aktivnosti potonuo sa 60,4 na 53,5 bodova, što je njegov najveći pad od septembra 2009. godine. Doduše, ISM indeks uslužnog sektora porastao je u maju više nego mjesec dana prije, no taj je podatak ostao u sjeni razočaravajućeg izvještaja s tržišta rada.

U maju je, naime, broj zaposlenih u SAD-u porastao za samo 54.000, što je najmanji rast zaposlenosti od septembra prošle godine. U anketi Reutersa analitičari su očekivali otvaranje 150.000 novih radnih mjesta. Očekivali su i pad stope nezaposlenosti s 9 na 8,9 posto, ali je ona porasla na 9,1 posto.

Ni potrošnja, glavni pokretač američkog gospodarstva, još se ne oporavlja značajnije. Doduše, u većini trgovačkih lanaca prodaja je u maju porasla, ali manje nego što se procjenjivalo, pa su prošle sedmice pale cijene dionica u trgovačkom sektoru.

Oslabio je i automobilski sektor, nakon podataka o padu prodaje vozila u SAD-u u maju, jer su potrošači suzdržani zbog slabljenja gospodarstva i visokih cijena goriva. Svi ti podaci potvrdili su tezu o slabljenju oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Usporavanje rasta je očigledno, što je među ostalim posljedica visokih cijena goriva i poremećaja u japanskom gospodarstvu, nakon katastrofalnog potresa u martu. Zbog toga američko gospodarstvo prelazi iz faze oporavka u fazu skromnijeg rasta", kaže Jim McDonald, strateg u tvrtki Northern Trust Global Investment, prenosi Reuters.

I na evropskim berzama su cijene dionica protekle sedmice pale. Londonski indeks FTSE oslabio je 1,40 posto, na 5.855 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,76 posto, na 7.109 bodova, a pariški CAC 1,52 posto, na 3.890 bodova.

Na Tokijskoj je berzi indeks Nikkei u sedmici oslabio 0,3 posto, na 9.492 boda.