Berza
0

SASE: Tržišna kapitalizacija je kriterij za uvrštavanje u SASX-10

Sarajevo-x.com
U vezi sa komentarima o indeksima Sarajevske berze koji su se pojavili u posljednje vrijeme u dnevnoj štampi, SASE iznosi slijedeći stav.

Osnovna funkcija indeksa dionica je prikaz kretanja određenog tržišta kapitala. Umjesto da investitor posmatra promjene cijene svih dionica kojima se na jednom tržištu trguje, on provjerom indeksa može zaključiti u kojem je “pravcu” tržište kretalo.

Da bi se postigla ova funkcija indeksa, potrebno je da on predstavlja što veći dio jednog tržišta, i to mjereno po tržišnoj kapitalizaciji. Tržišna kapitalizacija predstavlja proizvod cijene jedne dionice i ukupnog broja dionica jednog emitenta i najbolje se može shvatiti kao ukupna cijena koju bi investitor morao platiti da bi kupio kompletnu kompaniju na tržištu.

Da bi jedan indeks bio reprezentativan za tržište, potrebno je u njegu uključiti emitente koji imaju najveću tržišnu kapitalizaciju, tako da tržišna kapitalizacija indeksa predstavlja veliki dio ukupne tržišne kapitalizacije.

U skladu sa tim, u sastav indeksa Sarajevske berze SASX-10 ulazi prvih deset emitenata našeg tržišta mjereno po tržišnoj kapitalizaciji i frekvenciji trgovanja.

Iz toga proizilazi da se indeksi ne formiraju u skladu sa godišnjim prinosom jedne dionice, ili obimom trgovine sa dionicama jednog emitenta, kao što je to navedeno u objavljenim tekstovima.

Također je važno naglasiti da činjenica da je jedan emitent prisutan u indeksu ne mora nužno značiti da je ta kompanija po svom poslovanju ispred neke kompanije koja je van tog indeksa.

Na kraju ukazujemo na činjenicu da SASX-10 u 2007. godini nije porastao za 19% kako je objavljeno već je ovaj indeks u prošloj godini imao prinos od 29,05%.