Berza
0

SASE: Blagi porast indeksa

Sarajevo-x.com
Kako je završila prošla tako je započela i ova radna sedmica na Sarajevskoj berzi. Spektakularnih promjena nije bilo, a uobičajne transakcije zabilježene su i danas.

Raduje blagi porast vrijednosti oba indeksa, ali s obzirom na višednevne dramatične gubitke vrijednosti ne možemo biti veliki optimisti. Vrijednost BIFX-a je porasla za 0,44 % a SASX-10 za 0,27 %.

Nosioci prometa i dalje su ABS Banka d.d (SASE: ABSBRK2), BH Telecom (SASE: BHTSR), Fabrika Duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) te Bosnalijek (SASE:BSNLR). Svjetla tačka u pogledu likvidnosti je Big investiciona grupa d.d. Sarajevo (SASE: BIGFRK3) sa najvećim prometom na današnjem trgovanju.

Na otvaranju je zabilježen promet od oko 170 hiljada, a taj iznos je do kraja trgovine narastao na, rekli bismo, već uobičajnih 1 milion KM.

Od emitenata iz SASX-10 najviše se trgovalo dionicama ABS Banke u iznosu većem od 120 hiljada KM. Dionice ovog emitenta danas su ostvarile i najveći porast kursa od 9,05 %, te se njima trgovalu po cijenama u intervalu 576 do 600 KM. Iako su zabilježile veliku likvidnost dionice Bosnalijeka bilježe i najveći pad kursa od 1,32 % te dan završavaju s prosječnom cijenom 45,39 KM po dionici.

Povećanju prometa na kotaciji investicionih fondova doprinijela je trgovina dionicama fonda Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3) u iznosu većem od 146 hiljada KM uz pad kursa 0,21 %. Najveći porast vrijednosti bilježi Bosfin d.d. Sarajevo (SASE: BSNFRK2) sa srednjim kursem 12 KM što je za 8,40 % više u odnosu na zadnje trgovanje. I dalje najveći gubitak ima mostarski Hebos fond (SASE: HRBFRK2) sa, danas, vrlo skromnim prometom. Jedina cijena po kojoj je danas trgovano ovim dionicama je 21,50 KM. Na današnjem trgovanju jedini fond čijim dionicama nije ostvarena niti jedna transakcija je MI Group d.d. (SASE: MIGFRK2).

Od ostalih emitenata sa slobodnog tržišta izdvajamo trgovinu dionicama Hidromontaže d.d. Sarajevo (SASE: HMONRK2). Ukupan promet iznosio je 93.500 KM po kursu 110 KM što predstavlja porast od 29,41 %. Pored Hidromontaže doprinos likvidnosti dala je i visočka prehrambena industrija Vispak d.d. (SASE: VSPKR). Kurs ove dionice je za 17,72 % veći u odnosu na posljednju trgovinu i iznosi 17 KM.

Piše: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.