Komentari (102)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Niko ne spominje koliko to direktno utice na BIH, padom EUR-a pada i vrijednost KM jer je vezana za EUR fiksnim kursom, i mi ne možemo jeftinije uvoziti iz EU, i bez obzira na pad vrijednosti na svjetskom tržištu kod nas EUR uvijek isto vrijedi, s'obzirom da je dolar svjetska valuta i da se većina uvoza plaća u dolarima to će dovesti do poskupljenja svega, BIH kao zemlja oslonjena na uvoz platit će ovu razliku u cijeni, prošle godine 1 USD=1,40KM danas 1 USD=1,80KM znači na 100USD razlika je 40KM u odnosu na prošlu godinu.
Pa sreca da je tako. Mi u principu i koristimo eure, samo su nasi divni politicari izmislili svoju valutu (bez veze trosak drzavi), umjesto da su k'o Crna gora ili Kosovo uzeli eure i gotova prica. Zamisli da marka nije konvertibilna, da mi imamo neku svoju valutu, neovisnu. Inflacija bi bila k'o u YU prije rata.
Dijasporo, saljite dolare, yebo Eure!
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Izgleda opet dolar nešto muti...ee da je nama i dinara
Razmjena Rusija/EU i Arapske zemlje/EU je dosta manja pa s tim privreda nema rast. EU podrzava SAD u Ukrajni i arapskim zemljama i sebi nanosi stetu a ameri trljaju ruke. EU je jedna klasicna kuja.
ameri gu... ze redom
Genijal. Prvo namjestiti sankcije Rusiji i manipulacijom oboriti cijenu nafte, a onda pustiti evropljane da za to plate. Za one koji ne razumiju. Kada cijena nafte pada, onda su Ameri prinudjeni da emituju manje dolara (jer za manju kolicinu dolara dobijes isto nafte). Taj nedostatak dolara sada kompenziju padom Eura, jer im treba manje dolara da mogu kupovati robe iz Evrope.
meni kokuzu baš svejedno.
Blago se amerima kada je god negdje kriza njima je dobro, doduse sada im je duplo bolje ;)
Nastavak (moj komentar od 23 Januara 2015) : Evo moj komentar od prije 7 dana po ovom pitanju: " O Ovome sam vec ranije govorio: Deflacija ce potaknuti potrosace da manje trose i cekaju jos veci pad cijena. U Takvom okruzenju najvise ce nastradati veliki i mali biznis. ECB ce brzo reagirati. Ocekujem da ce vec na mitingu 21 Januara odluciti da ubrizgaju 500 milijardi EURa kupujuci obveznice i druge vrjedonosne papire Europskih vlada kako bi potaknuli potrosnju i inflaciju (do 2%). Ovo ce doprinijeti daljnjem padu EURa. Dobro za one koji imaju dolare ali i za Evropski izvoz".
Slijedi moj komentar od prije mjesec sve predvidjeno u 10 deka. A jos nije gotovo - Dolar ce jos jacati u odnosu na EURo. Slijedi copy -paste:
euro karina dollar all the way
KAŽE ŠOJIĆ : PA VELIKE PARE SU UVEK TUĐE PARE...ĆIJE LI SU AMEIČKI DOLARI I ČIME GA POKRIVAJU DOK NE IDE PRODAJA ORUŽJA I OTIMANJE SVETIH ZEMALJA SA ISTOKA
Previse stampaju Euro i Dolar. Ameri evo decenijama kada god im zatreba nastampaju sebi koju milijardu. Zbog toga dolazi do gubitka vrijednosti dolara, taj procenat inflacije je zapravo suma koja se direktno slijeze u USA. Da li se iko zapita ako danas prodate recimo 1 dulum zemlje i zaradite 10000Eura zasto za godinu dana tih 10 hiljada Eura ponovo ne vrijede jednog duluma zemlje i kome u dzep se slijeva taj gubitak.........pa naravno ide bankama i u drzavni dzep.....Inflacija je legalna pljacka gradana...
Upravo tako, inflacija generise veci poslovni rizik sto u konacni rezultira vecoj kamatnoj stopi postavljenoj od strane gradjana, sto dovodi do smanjenja ulaganja jer je firmama teze dobit kredit, nepovoljni su uslovi...sto u lancu posljedica dovodi do gubitka radnih mjesta. S druge strane ni deflacija nije dobra, jer povećava budzetski deficit i udio javnog duga u GDP-u. To u konacni moze dovesti do rasta nezaposlenosti, jer gradjani su sve siromasnjiji, manje trose, i samim time preduzeca moraju da smanje svoje kapacitete za proizvodnju i samim time dolazi i do smanjenej radnih mjesta. Sagledavajuci navedno najbolje je kad je uravnotezeno oko 0%, al je to potesko ostvariti tako da je optimalno rjesenje kad je inflacija oko 1-2% jer ipak deflacija je gora od inflacije. Zasto? Iz deflacije je daleko teze izaci (npr.Japan)
Šta se moglo drugo desiti osim drastičan pad eura, nakon uvođenja sankcija Rusiji. Oni ko fol zajebani pa mogu uvoditi sankcije tržištu od 150 miliona ljudi. Putin ih natego ko legate.
Zato su Merkelica i Fransoa trčali u Ukrajinu i vukli za rukav Putina da potpiše primirje, jer je privreda EU počela strmoglavi da pada.
sreca pa si ne mogu priustiti stednju :D
Jbga ne kaže se više, grohnuo ko dolar nego grohnuo ko euro.
1,10 ?????????????? na kojoj je to kursno listi :):):) 1.0843 http://finance.yahoo.com/echarts?s=EURUSD=X&t=5d&l=on&z=m&q=l&c=
sr_chavez nema nista zatvoren Sta ima kod tebe u krmetnjaku :):):)
To super vijest za mene , plata je u $$$$$$ :):)):) za tri mjeseca sa 1,52 na 1,8 km :):)
srbdrina vidi ovo kakav samar za svrbstvo hahah ahahah http://www.avaz.ba/clanak/167477/cazim-osmani-kupuje-milosevicevu-vilu-od-3-5-miliona-eura Hegiga za 3 mjeseca meni plata narasla za 2.600km :):):)
Isti sam ti, samo nek raste :D :D
PRIKAŽI ODGOVORE (37)