Berza
0

Novo tehničko unapređenje Sarajevske berze

FENA
Sarajevska beza (SASE) uvela je ovih dana u svoje poslovanje FIX protokol za razmjenu podataka (FIX- Financial Information Echange) koji podrazumijeva niz pravila za slanje naloga, potvrdu njihovog prijema, te slanje informacija o stanju na tržištu vrijednosnih papira između berze i ostalih institucija tržišta kapitala.

"S obzirom na to da Sarajevska berza treba da prevaziđe okvire lokalne berze i da kvalitetno otvori tržište kapitala prema stranim investitorima, odlučila se za uvođenje FIX protokola i tako postala druga berza u regionu, nakon Beogradske berze, koja primjenjuje ovaj standard u tehničkom smislu," rekao je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare direktor SASE Zlatan Dedić.

FIX protokol, kako je kazao rukovodilac IT sektora Sarajevske berze Tahir Taslaman, između ostaloga, daje mogućnost brokerima i distributerima podataka da kreiraju vlastite aplikacije i da pritom ne budu ograničeni operativnim sistemom, dovodi do višeg stepena konkurencije među brokerima jer im omogućava da razvijaju aplikacije koje nisu namijenjene samo trgovanju, te osigurava bržu komunikaciju sa stranim investitorima.

Međutim, napomenuto je da FIX protokol ne podrazumijeva korištenje isključivo od berzi i brokera. Ovaj standard obuhvata razmjenu informacija između svih učesnika na tržištu kapitala - berze, registra vrijednosnih papira, banaka depozitara, brokerskih kuća i banaka skrbnika.

Taslaman je napomenuo kako je projekt saradnje sa Bečkom berzom već završen i da se početak objave informacija sa Sarajevske berze kroz sistem te berze očekuje u oktobru ove godine.

Upućen je poziv i svim institucijama tržišta kapitala da se pridruže Sarajevskoj berzi u unapređenju spomenutog projekta, kojeg su već okončale mnoge poznate svjetske berze.