Berza
0

Novi rekordi evropskih akcija zbog optimizma oko Grčke

FENA
Evropske berze ostvarile su u ponedjeljak najveći rast u posljednjih sedam mjeseci, budući da su ministri finansija eurozone sve bliže postizanju dugo očekivanog sporazuma o paketu pomoći za Grčku, koji bi tu zemlju mogao da spasi od katastrofalnog bankrota.

Panevropski ineks najskupljih akcija FTSE 300 porastao je za 0,7 posto na 1.090,29 poena, što je njegov najviši nivo od jula, dok je britanski indeks akcija FTSE 100 skočio za 0,68 posto na 5.945,25 poena, prenosi Reuters.

"Dosad smo bilježili priličan uspjeh, koji je velikim dijelom zasnovan na vjerovanju da će Grčka biti spasena od bankrota. Euforija će možda vladati još jedan dan, ali onda ćemo se vratiti u normalu, možda čak i zabilježiti manje gubitke", rekao je šef sektora za međunarodno poslovanje akcijama u investicionoj kompaniji Scottihs Widows Michael MCnatt-Davis.

Banke, od kojih su mnoge veoma izložene krizi u Grčkoj i ostalim perifernim zemljama eurozone i koje su pretrpile značajne gubitke, u ponedjeljak su bile među najvećim dobitnicima na berzama, a bankarski indeks eurozone skočio je za 1,9 posto.

Indeks berze u Frankfurtu DAX napredovao je za 1,46 posto na 6.948,25 poena, dok je pariški CAC 40 porastao za 0,96 posto na 3.472,54 poena.

Kurs eura bio je za 0,7 posto viši i iznosio je 1,3244 dolara za euro, što je ipak ispod jednosedmičnog maksimuma od 1,3277 dolara, uglavnom zbog reakcije na odluku Kine da smanji obavezne rezerve svojih banaka, dok trgovci očekuju da će dogovor oko pomoći Grčkoj donijeti samo kratkoročnu dobit.

"Mislim da ćemo vidjeti rast akcija, ali ne veliki, budući da se ova tema (o Grčkoj) vrti već duže vrijeme. Čak i ako dogovor bude postignut, ostaće mnoga pitanja oko restrukturiranja duga i toga šta će se desiti s portfolijem grčkih obveznica u rukama Evropske centralne banke", naveo je strateg firme Nordea Nils Christensen.

Nedavni potezi centralnih banaka širom svijeta, uključujući iznenađujuće labavljenje monetarne politike koju je 14. februara provela centralna banka Japana, veoma su zaslužni za rast svjetskih akcija u posljednja dva mjeseca.

Indeks svjetskih akcija MSCI napredovao je u ponedjeljak za 0,5 posto, dok je od početka godine ostvario rast od devet posto.

Američki indeks akcija S&P 500 je od početka godine porastao za 8,2 posto, zabilježivši nivoe koji nisu evidentirani duže od tri godine.

MSCI indeks akcija zemalja u razvoju dostigao je novi šestomjesečni rekord uz rast od 0,35 posto.