Berza
0

Najlikvidnije dionice Vispaka

Sarajevo-x.com
Današnji promet na Sarajevskoj berzi iznosi 529.760 KM. Više od polovine prometa (348.698 KM) otpada na trgovinu dionicama Vispak d.d. Sarajevo (SASE: VSPKR).

Na kotaciji obveznica se trgovalo smanjenim intezitetom, tako da je promet iznosio 92.299 KM, a najtrgovanije su bile obveznice ratnih potraživanja serije E ( SASE: FBIHK1E) čiji je promet iznosio 39.963 KM. Sva tri indeksa su u plusu. BIFX je porastao 0,78%, SASX-10 0,16%, dok je SASX-30 svoju vrijednost povećao simboličnih 0,02%.

Od šest trgovanih emitenata koji ulaze u sastav SASX-10, bez promjene cijene trgovano je dionicama Fabrike duhana Sarajevo ( SASE: FDSSR), IK banke (SASE: IKBZRK2) i RMU Banovići (SASE: RMUBR). Dionice dva emitenta su bila u plusu, od kojih su najveći rast cijene (1,00%) ostavrile dionice sarajevske Elektroprivrede (SASE: JPESR), a dionicama Bosnalijeka (SASE: BSNLR) se trgovalo po cijeni većoj za 0,64% od prethodne trgovine. Jedini pad vrijednosti zabilježile su dionice BH Telecoma (SASE: BHTSR) koje su izgubile 0,54% svoje vrijednosti.

Na kotaciji fondova trgovano je sa samo dva emitenta. Dionicama Big investicione grupe (SASE: BIGFRK3) se trgovalo po cijeni većoj za 3,85% u odnosu na prethodnu trgovinu, dok je trgovina dionicama MI Group (SASE: MIGFRK2) odvijala po 0,27% manjoj cijeni u odnosu na jučerašnju trgovinu.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.