Berza
0

Cijene akcija pale zbog dužničkih problema u Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Produžetak dužničke krize u Evropi loše utiče na cijene akcija koje su u utorak bile u padu na berzama širom Starog kontinenta, dok je na valutnim berzama euro oscilirao u rasponu od približno 1,1901 do 1,1982 dolara, pri čemu se ranije uočene nepovoljne tendencije za zajedničku valutu 16 članica Evropske unije nisu suštinski promijenile.

Poslije početnog rasta evropske akcije su u kasnijoj trgovni pojeftinile, a svodni kontinetalni indikator kretanja cijena dionica FTSEurofirst 300 opao je 0,9 posto, prenosi sgencija Reuters.

Globalni indeks akcija MSCI također je bio u padu, ali za minimalnih 0,2 posto, dok bi cijene dionice na njujorškom Wall Streetu, prema ocjenama nekih tržišnih eksperata, u početnoj trgovini u utorak mogle blago poskupjeti.

Ekonomist četvrte po veličini francuske komercijalne banke Societe Generale Bank Peter Frank ističe da se na efektnim berzama zapaža pad cijena akcija i porast nestabilnosti.

Sličnu ocjenu prethodnih dana su saopćile i neke Frankove kolege, a najpesimističniji eksperti čak strahuju od mogućeg drugog vala globalne ekonomske krize.

Negativno je na evropsko tržište akcija utjecala i vijest o padu vrijednosti njemačkog izvoza u aprilu za 5,9 posto, iako su stručnjaci prethodno predviđali smanjenje njihovog izvoza za svega dva procenta.

Nemački izvoz je inače u martu uvećan 10,8 posto, pa su aprilski rezultati vodeće evropske ekonomije bili za mnoge veliko razočarenje, prenose u utorak elektronska glasila u Berlinu.

Američko tržište akcija je u ponedjeljak uvečer živnulo, nakon što su investitori čuli izjavu šefa Federalnih rezervi SAD-a Bena Bernankea u kojoj se optimistički izjasnio o izgledima daljnjega ekonomskog oporavka u njegovoj zemlji.