Komentari (44)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Čudno u administrativnim djelatnostima raste BDP...
je li ovo neka zaj.ebancija ?
Najbolji primjer je kod Kine koja ima preko milijardu stanovnika. Kad se bogatstvo podijeli na sve gradjane po glavi mislim da je rezultat manji nego kod nekih slabije razvijenih zemalja.
"(...) značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 12,4 posto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 6,7 posto, te stručne, naučne i tehničke djelatnosti 6,1 posto." Ovo nije realni privredni rast, nego obicno povecanje birokratije i bankarskih usluga. Nema ovdje nikakvog rasta. Realna privreda propada ko kauc. Montazna, metalna i teska industrija je propala. Elektro- i hemijska industrija propast
Tekstilna industrija nestala, farmaceutska grca u dugovima, rudarstvo pred propascu. Gradjevinski sektor umire, infrastruktura gradova propada, realna nezaposlenost raste i presla nivo od 60%. Poljoprivreda propala - subvencija skoro da i nema - strani proizvodi nas preplavili. Jedino sto malo funkcionise je namjenska industrija, ali i to je samo pitanje vremena.
Rast uz pomoc zestkog zaduzivanja ;)
obzirom na prošlogodišnje poplave koje su urnisale pola države, rast od 3% u odnosu na prošlu godinu, rast je očajan.
još jedan dokaz da je statistika tačan zbir netačnih podataka.
moze li neki ekonomista reci sta znaci 3,1 bdp za obicnog gradjanina!znam da se prosjecna plata nije povecavala da raste i broj nezaposlenih pa ne znam koji su efekti od povecanja.hvala
Da li to znači da će i plaće i mirovine porasti za isto toliko ...? ? ? Reci nam , B a k i r e . . .
@Napaćenko To ostali k'o biva mrdaju guzicama ..???
u FBiH narastao 5%, u rs-u pao 1,9% i to je tih 3,1%
depozito pored laznih podataka pravi si matematicar. RS cini 33% a ne 50% BIH ekonomije. ne mozes od 5 oduzeti 1,9 i dobiti 3,1. u RS rast BDP je 2%. pojeftinjenje naftnih derivata za 60% uticalo je na pad vrijednosti izvoza iz RS, jer naftni derivati iz rafinerije nafte u brodu i ulja u modrici cinili su 20% vrijednosti izvoza RS u 2014. ne-naftni izvoz porastao je 8%.
@mirni_raskol Zvaničan podatak : rast BDP u RS 1,4 %, u FBiH 3,3 %