Pad prihoda
0

Bankrotirala radiomreža "Citadel Brodcasting"

FENA
Treća po veličini američka radio mreža "Citadel Broadcasting, u čijem su vlasništu 223 radiostanice, proglasila je privremeni bankrot zbog značajnog pada prihoda od reklama.

Ta medijska kuća je istovremeno zatražila sudsku zaštitu od povjerilaca. Pritom je, kako je saopćeno, postigla preliminarni dogovor o rješavanju problema dugova s više od 60 posto povjerilaca.

Tokom perioda u kome će biti pod sudskom zaštitom, kompanija će proći kroz finansijsku i vlasničku reorganizaciju, o čijoj se formi već prethodno dogovorila s većinom povjerilaca, prenijele su agencije.

"Citadel" je vlasnik 223 radiostanice, od kojih 165 FM stanica. Posjeduje i mrežu "ABC Radio Networks", koju je 2006. godine kupio od kompanije "Walt Disney".

Isto kao i druge medijske grupacije, i "Citadel" je bio teško pogođen privrednom recesijom jer su mu značajno opali prihodi od reklama.

Tako su prihodi te radiomreže u posljednjem tromjesečju ove godine smanjeni za 14 procenata, na 183 miliona dolara.

Firma, prema dokumentaciji koju je predala stečajnom sudu, raspolaže sa 1,4 milijarde dolara aktive, a njen dug iznosi 2,5 milijardi dolara.

"Citadel" se preliminarno već dogovorio o rješavanju svih svojih dugovanja s više od 60 posto povjerilaca. Prema tom dogovoru, kako navode agencije, njihov osnovni dug od 2,1 milijarde dolara će se pretvoriti u novu pozajmicu od 762,5 miliona dolara, a preostalih 1,4 milijarde dolara će biti zamrznuto.

Nadležni povjerioci će pritom dobiti 90 procenata novih osnovnih akcija reorganizirane kompanije "Citadel".

Šef te medijske kuće Farid Sulejman je saopćio da će "Citadel" nastaviti poslovati bez prekida programa i da kompanja planira da iz režima bankrota izađe što je moguće prije.