Rusija
0

Aviokompanije oborile 18-godišnji rekord

FENA
Ruske aviokompanije prošle su godine prevezle skoro 57 miliona putnika i tako ostvarile 18-godišnji rekord, pokazali su podaci ruske Federalne agencije zračnog saobraćaja.

Prošle godine je putnički avioprevoz povećan 26 posto, poslije pada na 45,1 milion putnika u kriznoj 2009. godini. Time je potvrđena septembarska prognoza ruskog ministra za saobraćaj Igora Levitina, koji je očekivao da će aviokompanije prevesti više od 49,5 miliona putnika, koliko je ostvareno u 2008. godini.

Ruske aviokompanije povećale su promet putnika na međunarodnim linijama za 30,3 posto, a na domaćim za 22,6. Procenat iskorištenosti putničkih sjedišta je porastao na 78,2 sa 74,3 godinu dana ranije.

Najveća ruska aviokompanija Aeroflot je u prošloj godini povećala putnički promet za 29 posto, druga po broju prevezenih putnika Transaero za 32,2 posto, a treća Sibir (S7) za 5,4 posto.

Burni rast putničkog avioprevoza direktor službe za analitička istraživanja agencije Aviaport Oleg Panteljejev obrazlaže prije svega privrednim oporavkom Rusije poslije krize, povećanjem platežne moći stanovnika, kao i razumnom cjenovnom politikom aviokompanija koja je privukla nove putnike.

On, međutim, sumnja da će se prošlogodišnji nagli rast ponoviti i ove godine, predviđajući povećanje putničkog avioprevoza za oko deset posto.

Razlog za usporavanje biće poskupljenje karata na koje će aviokompanije biti primorane zbog viših cijena goriva i drugih usluga.