Surogati česti na tržištu
0

Autohtoni livanjski sir još nije brendiran jer nema pravilnika

FENA
Autohtoni livanjski sir još nije brendirani proizvod jer nema zakonom zaštićeno ime i etiketu, porijeklo i tradicionalni ugled prehrambenog proizvoda, kazao je predsjednik Udruženja proizvođača livanjskog sira Jozo Baković.

On je podsjetio da zbog nedostatka pravilnika i odgovarajuće zakonske regulative, autohtoni livanjski sir godinama nije zaštićen, pa se zbog toga pojavljuju surogati i na tržištu prodaju kao livanjski sir.

Baković, koji je ujedno ugledni farmer i proizvođač livanjskog sira, ističe kako tek nakon donošenja pravilnika koji regulira ovu oblast, domaći proizvođači mogu svoje proizvode zaštititi, registrirati i s prepoznatljivom oznakom plasirati.

Po njegovim riječima, BiH ne može na evropskom tržištu biti konkurentna velikom količinom prehrambenih proizvoda, nego zaštićenim proizvodima koji imaju posebnu kvalitetu, ugled ili drugo obilježje.

Poljoprivrednici u BiH prijavili su 155 prehrambenih proizvoda koji, po njihovom mišljenju, ispunjavaju uvjete za zaštitu imena i geografskog porijekla i koje zakonom treba zaštititi, kazao je Baković.