biznis
0

Argentina "privatizira" naftnu kompaniju YPF

FENA
Argentina je najavila da će preuzeti kontrolni paket akcija u naftnoj kompanija YPF, koji je u vlasništvu španske firme "Repsol".

Predsjednica Cristina Elisabet Fernández rekla je da će prijedlog zakona predstaviti Senatu. Ovim prijedlogom vlada će moći da izvrši eksproprijaciju 51 odsto akcija firme, navodi BBC.

Ovaj potez, koji je saopćen na nacionalnoj televiziji, pozdravili su njena vlada i regionalni guverneri.

Kompanija YPF privatizirana je devedesetih godina prošlog vijeka.

Repsolova filijala u Argentini vlasnik je 57 odsto YPF.

Španija i EU već su ranije izrazile zabrinutost povodom preuzimanja akcija YPF-a, u kojoj Repsol ima udio od 57,4 odsto.

U obrazloženju Cristina Fernández saopćila je da je energija "vitalan resurs", dodajući da će u vezi sa akcijama zemlja preuzeti 51 odsto, a provincije u kojima se proizvodi nafta 49 odsto.

Cijena akcije ove kompanije pala je za 18 odsto na Wall Streetu nakon ove najave.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo rekao je da je ovaj potez "uništio klimu prijateljstva".

Govoreći nakon vanrednog sastanka vlade Margallo je rekao novinarima da će njegova vlada preduzeti "jasne i aktivne mjere", ali nije precizirao koje.

"Repsol" je saopćio da potez Argentine vidi kao nezakonit i veoma diskriminatorski.

U obraćanju naciji, predsjednica Argentine je rekla da je zakonom o ponovnoj nacionalizaciji predviđeno da Argentina dobije većinski udio u kompaniji za naftu i gas YPF tako što će preuzeti kontrolu nad 51 odsto akcija koje su sada u posjedu španskog Repsola.

Kompanija YPF je ključna za energetsku budućnost Argentine, posebno nakon što su nedavno otkrivene velike rezerve nafte i gasa.

I dok je YPF pod pritiskom vlade da poveća proizvodnju, akcije te kompanije su posljednjih mjeseci u padu zbog straha od državne intervencije.

"Jedina smo zemlja u Latinskoj Americi i mogu reći u cijelom svijetu koja ne upravlja svojim prirodnim resursima", istakla je predsjednica Argentine dodajući da ne predlaže "model etatizma" već "vraćanje suvereniteta".

Kritičari krive vladu za nestašicu energenata i visoke cijene benzina dok Fernandez tvrdi da je nestašica posljedica Repsolovog "pražnjenja" firme YPF dodajući da je argentinski deficit u trgovini od tri milijarde dolara u 2011. dijelom posljedica uvoza energenata. Analitičari upozoravaju da planirano preuzimanje kontrole nad YPF može da uznemiri strane investitore i da izazove uzvratne mjere španske vlade.

"To je loša odluka. Ona Argentini daje loš imidž i obeshrabriće ulagače", ocijenio je bivši argentinski ministar energetike Emilio Apud, upozoravajući da se predloženim zakonom "na loš način tretiraju prijateljske vlade poput španske".