Slaba trgovina naftom
0

Američke zalihe rastu, OPEC najavljuje veću proizvodnju

FENA
Svjetska potražnja mogla bi se povećati za dva posto
Svjetska potražnja mogla bi se povećati za dva posto
Sirovom naftom danas se na međunarodnim tržištima trgovalo blizu najnižih razina u zadnjih osam sedmica nakon što su se pojavile špekulacije da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte mogla povećati proizvodnju, a najnoviji izvještaji pokazati kako američke zalihe rastu.

Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi jučer je izjavio da bi neke članice OPEC-a mogle reagirati, odnosno povećati proizvodnju ako se nastavi rast cijena nafte kako bi dovele u ravnotežu ponudu i potražnju. Al-Naimi je istaknuo da bi se svjetska potražnja u ovoj godini mogla povećati za 1,8 miliona barela po danu ili dva posto.

"To je vrlo dobra vijest. OPEC je napokon reagirao, a to će cijene zadržati na sadašnjim razinama ili ih lagano spustiti", kazao je za Bloomberg Francisco Blanch, analitičar Merrill Lyncha. "Ipak, u dužem periodu moguće je očekivati rast jer će potražnja ostati snažna", dodao je Blanch.

Tržište se našlo i pod pritiskom prognoza analitičara koji očekuju da će sutrašnji službeni izvještaj američke vlade pokazati rast naftnih zaliha u najjačem svjetskom gospodarstvu drugu sedmicu zaredom.

Barel sirove nafte za isporuke u martu pojeftinio je na berzi u New Yorku za 49 centi ili 0,6 posto na 87,38 dolara, dok je na Londonskoj berzi cijena pala za 15 centi na 96,46 dolara.