PROMO
59

Američka trgovačka komora (AmCham BiH) gradi puteve za bolju i uspješniju BiH

Udružene snage sa IT kompanijom Symphony u sferi digitalizacije poslovanja i zajedničkog doprinosa IT svijetu.

Kao potpuno akreditirani član Privredne komore Sjedinjenih Američkih Država i kao član Američkih komora pri E.U, AmCham BiH (Američka trgovačka komora u BiH) od svog osnivanja do danas za misiju ima razvoj i poboljšanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, kao i aktivan rad i ulaganje u digitalizaciju bh. poslovne infrastrukture. Kompanije članice AmCham BiH dijele iste vrijednosti i zajedničku misiju, pa je tako proteklog mjeseca kompanija Symphony, jedna od vodećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionu, postala član AmCham BiH.

Kada je Symphony prije 14 godina osnovan u Sarajevu vizija osnivača bila je da kreiraju kompaniju u kojoj geografske odrednice ne sprječavaju talentirane inženjere i inženjerke da kreiraju kvalitetna softverska rješenja koja unapređuju živote ljudi širom svijeta. Danas Symphony ostvaruje svoje vizije i kreira globalni utjecaj kroz urede u Sjedinjenim Američkim Državama, Holandiji, Danskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

"Puteve ka boljoj i uspješnijoj Bosni i Hercegovini gradimo sa kompanijama poput Symphonyja. Symphony, osim što se pozicionirao kao jedan od lidera na tržištu u sferi radne atmosfere i odnosa prema uposlenima i klijentima, aktivno radi na poboljšanju lokalnog poslovnog okruženja i kreiranju IT ekosistema, te novih i boljih poslovnih prilika. Drago nam je što će Symphony aktivno sarađivati s ostalim našim članicama da bi na osnovu zajedničkih prijedloga i rješenja, ponudili jasan smjer kretanja kada su u pitanju digitalizacija poslovanja i primjena najboljih svjetskih praksi. Kompanije koje imaju prisustvo u regionu i u svijetu su generatori novih vrijednosti i smatram da moraju uzeti što veće učešće u poslovnoj zajednici u BiH", dijeli generalni sekretar AmChama u BiH, Nedim Hamzić.

Pandemija je zaista uzrokovala poteškoće u svim sferama života, a veliki trag će ostaviti i na bh. ekonomiju. Ankete koje smo provodili među članovima u periodu oktobra 2020. godine pokazuju da je je 75% kompanija već promijenilo način poslovanja kroz razne inovacije i prilagođavanju rada od kuće. 18% kompanija je već od ranije koristilo online platforme. Te kompanije ujedno, su i nosioci najboljih praksi u digitlizaciji i bit će naši partneri u daljoj razmjeni znanja.

AmCham BiH neprestano radi na izgradnji i širenju zdrave i kvalitetne poslovne klime u Bosni i Hercegovini. Različite inicijative, događaji i implementacija najadekvatnijih rješenja za rezultat imaju kontinuiranu razmjenu znanja i iskustava između članova AmCham BiH. S tim u vezi, zajedničkim radom sa članicama komiteta za Informacionu tehnologiju i radnom grupom za digitalizaciju će značiti udruživanje i podjelu međusobnog znanja - a to znači samo jedno - unapređenje poslovne klime Bosne i Hercegovine.