Sa radnicima Magrosa se dogovorili
0

FOTO / Al Shiddi: Gradnja SCC-a nije obustavljena, novca imamo

Piše: E. Gorinjac
Saudijska kompanija Al Shiddi Group, u čijem je vlasništvu sarajevski Hotel Bristol i budući Sarajevo City Center na Marindvoru, čija je gradnja u toku, odlučno je negirala da postoji bilo kakav problem sa nastavkom radova na ovom gradilištu.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Naime, kako tvrde i iz kompanije ANS Drive, generalnog izvođača radova na objektu u centru Sarajeva, radovi jesu bili obustavljeni prije dvadesetak dana, ali to nema veze sa nedostatkom novca, kako se spekuliše. U razgovoru za Sarajevo-x.com Asmir Dževlan, direktor firme ANS Drive, kaže da nije istinita priča da im investitor duguje novac za njihove usluge.

"Nije istina da mi imamo bilo kakvih problema s gradnjom, niti da nam investitor duguje novac. Prije dvadesetak dana radovi su nakratko stali zbog nekih manjih izmjena kada je u pitanju sama gradnja, što se dešava kada su u pitanju tako veliki objekti. Također, mi nemamo nikakvih potraživanja prema investitoru, niti nam duguju novac. U toku je tender za odabir izvođača fasade na objektu Sarajevo City Center i njeno postavljanje bi trebalo početi početkom 2012. Mi smo radili i enterijer u Hotelu Bristol, a taj posao nam je također plaćen", rekao je Dževlan za Sarajevo-x.com.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
U kompaniji Al Shiddi Group kažu da se ovih dana izvode radovi na završnim spratovima te da je do sada u Hotel Bristol i Sarajevo City Center investirano oko 100 miliona KM.

"Priznat ćete da je to značajno ulaganje u ekonomiju BiH. U ovakvim projektima postoji dinamika ugovaranja, izvođenja, kontrole i plaćanja radova, i ona je u okvirima građevinske prakse", rekli su iz ove kompanije za Sarajevo-x.com.

Također, tvrde i to da objekt nije izašao van dozvoljenih gabarita.

"Kada je u pitanju površina objekta, možemo reći da je Agencija za privatizaciju prihvatila sve dosadašnje izvještaje i po tom pitanju nismo imali nikakvih problema. Namjere i kvalitet onoga što Al Shiddi donosi Bosni i Hercegovini i Sarajevu najbolje se mogu vidjeti kroz privatizaciju Hotela Bristol. Prema ugovoru o privatizaciji trebalo je zadržati 11 preuzetih radnika i zaposliti 90 novih, što je ukupno 101 radnik. Danas u Bristolu radi više od 150 osoba, što je 50 posto više od traženog. Danas je Bristol internacionalni hotel sa najvišim standardima usluge u šta se svaki građanin može uvjeriti", tvrde u kompaniji Al Shiddi Group.

Investitor tvrdi i to da je ispunio sve obaveze prema radnicima preuzete ugovorom o privatizaciji, ali i priznaju da postoji grupa radnika firme Magros koja je privatizirana, s kojima ipak nisu svedeni svi računi.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
"Nakon privatizacije mi smo radnicima povezali staž i isplaćivali redovne plaće. Nakon preuzimanja firme nastavljeno je redovno isplaćivanje toplih obroka i plaća. Međutim, pojavila se određena razlika koju su radnici tražili da im se isplati. Sa radnicima je postignut dogovor na koji način će se to riješiti i taj problem nije nikako povezan sa preuzimanjem Magrosa, nego sa kasnijim razlikama koje su se pojavile. Investitor je apsolutno prihvatio da prema dogovoru s radnicima nadoknadi pomenute razlike", rekli su za Sarajevo-x.com u Al Shiddi Group.

Na Sarajevo City Centru su u toku završni radovi na armiranoj betonskoj konstrukciji. Sam ekran "Medija fasade" bit će površine 1.200 metara kvadratnih. Sarajevo City Centar, tvrdi investitor, će imati 1.500 zaposlenih. U sklopu objekta će se nalaziti najveći zabavni park u regiji, svjetski trgovački brendovi i hotel iz lanca Shaza sa pet zvjezdica, kao i mnogi drugi sadržaji. Otvaranje je planirano na proljeće 2013. godine.