biznis
0

Ahmetlić: Uz današnje još jedno poskupljenje goriva

FENA
Zbog posljednjeg poskupljenja nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH gorivo je od danas skuplje u prosjeku za pet do šest feninga.

Međutim, kako je najavio predsjednik Sekcije prometnika naftnih derivate pri Privrednoj komori FBiH Izudin Ahmetlić, prometnici sutra očekuju nove rafinerijske cjenovnike koji će najvjerovatnije biti uvećani, što bi moglo izazvati novo povećanje maloprodajnih cijena goriva.

Na sjednici Odbora Sekcije prometnika naftnih derivate danas u Sarajevu Ahmetlić je rekao da je posljednje poskupljenje uslijedilo nakon što su prometnici naftnih derivata u prošli utorak dobili korigirane cijene od rafinerija za šest do osam feninga, potvrdivši da je ovo i jedno od najvećih poskupljenja goriva u FBiH do sada.

Odbor Sekcije prometnika naftnih derivata također je najavio je da će ponovno inicirati ukidanje dvostrukog oporezivanja naftnih derivata , tj. prilikom njihovog uvoza i prilikom prodaje, uz obrazloženje da distributerima nafte dodatna opterećenja predstavljaju takse za šume i turističke takse, a da je na pomolu i uvođenje takse za održavanje i izgradnju autoputeva.

Također, pozvano je Vijeće ministara BiH da razmisli o uvođenju akciza na gorivo umjesto carine da bi se ublažili udari na standard bh. građana prilikom poskupljenja nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu.