biznis
0

Afrika kazala "ne" evropskim trgovinskim sporazumima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Većina afričkih lidera u nedjelju je odbila nove trgovinske sporazume na čijem je prihvatanju insistirala Evropska unija, što je razbilo nastojanja da se postigne novo ekonomsko partnerstvo na prvom samitu EU i Afrike u posljednjih sedam godina.

Senegalski predsjednik Abdoulaye Wade odbio je pritisak iz Brisela da novi trgovinski sporazumi stupe na snagu do 31. decembra, kada ističu trgovinske povlastice Svjetske trgovačke organizacije (WTO) za zemlje u razvoju, javlja Reuters.

EU želi zamijeniti dogovore koji ističu takozvanim ekonomskim partnerskim dogovorima (EPA) ili privremenim dogovorima, koje grupe za borbu protiv siromaštva kritiziraju jer ne uspijevaju zaštititi afričke siromašne poljoprivrednike i krhku industriju.

"Ne razgovaramo više o EPA-ma, odbacili smo ih. Sastat ćemo se i vidjeti čime možemo zamijeniti EPA-e", bijesno je kazao Wade novinarima tokom drugog i posljednjeg dana samita na obalama rijeke Tagus.

"Prihvatam ovaj duh stvaranja nove veze (s Evropom), ali mi moramo da definiramo kakva će ta veza biti", kazao je on, dodavši: "Jasno je da je Afrika odbacila EPA-e".

Dok su desetine afričkih zemalja nedavno pristale na interne trgovinske dogovore sa EU, većina afričkih vođa smatra da im treba više vremena da pripreme svoje slabe ekonomije i društva na udar do kojeg će doći sa istekom povlaštenih trgovinskih dogovora.