Ubrzani razvoj
1

5G tehnologije i njihov utjecaj na efikasnu energetsku tranziciju

R. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Razvoj 5G tehnologija uvjetuje i razvoj efikasnijih pristupa korištenja električne energije te njenu efikasniju i racionalniju potrošnju.

Kompanija Huawei je već implementirala rješenja baznih stanica sa niskim udjelom ugljika u više od 100 zemalja, uključujući Švicarsku, Saudijsku Arabiju i Grčku, te na taj način pomogli operaterima da smanje emisiju ugljičnog dioksida za 40 miliona tona.

Na Global Mobile Broadband (MBB) Forum 2021 koji je prošle sedmice održan u Dubajiu Ryan Ding, izvršni director i predsjednik Telco biznis grupe kompanije Huawei, imao je izlaganje pod nazivom "Zelene 5G mreže za budućnost s niskom emisijom ugljika".

On je kazao kako je 5G postao novi motor za rast mobilne industrije te da će se za prilagođavanje brzom rastu podatkovnog saobraćaja cijela industrija morati usredotočiti u inovacije u snabdijevanju, distribuciji, upotrebi, i upravljanju mrežama te izgraditi "zelenije" 5G mreže s većim performansama i manjom potrošnjom energije.

"U zemljama u kojima se 5G brže razvija, operateri koji su uložili velika sredstva zabilježili su izvanredne prihode, ali će potpunu poslovnu vrijednost shvatiti tek kada udio korisnika 5G-a na tržištu bude dovoljno visok. Kada broj korisnika 5G-a dosegne prag od 20 posto slijedi još brži razvoj. U zemljama kao što su Kina, Južna Koreja i Kuvajt operateri su brzo osigurali stalnu pokrivenost na cijeloj teritoriji, pružajući korisnicima vrhunsku uslugu. Također nude fleksibilne pakete usluga, što donosi rezultate i za korisnike i za njih same. Osim toga, ovi telekom-operateri pružaju gigabitno iskustvo - opipljivo poboljšanje u odnosu na 4G - kako bi ubrzali migraciju korisnika i razvoj mreže", kazao je Ding.

U tim je zemljama stopa prelazaka korisnika na 5G premašila je prag od 20 posto, pokrenuvši pozitivan ciklus rasta korisnika, povrata ulaganja i dalje izgradnje mreže.

Visokokvalitetne 5G mreže potaknut će brzi rast mobilnog prometa podataka. Procjenjuje se da će prosječni promet po korisniku mjesečno doseći 600 GB do 2030. godine, a Ding ističe da ako energetska učinkovitost već postojećih mreža ostane nepromijenjena, potrošnja energije će se povećati više od deset puta.

On je naglasio da će operatori morati izgraditi "zelenije" 5G mreže s većim performansama i manjom potrošnjom energije kako bi smanjile emisije stakleničkih plinova za 45 posto, te iz tog razloga kompanija Huawei nudi opsežan asortiman proizvoda i rješenja koji rješavaju pitanja potrošnje energije bežičnih mreža.

Kompanija je razvila rješenje napajanja "iSolar" koje pokriva sve scenarije, uključujući stubove, kabinete, bazne stanice i prostorije s opremom. Ovo rješenje može smanjiti korištenje električne energije iz elektroenergetskih mreža i fosilnih goriva u dizelskim generatorima, te poboljšati energetski miks koji pokreće bazne stanice.

Kada je u pitanju distribucija energije, nudi se vrhunsko rješenje za napajanja uređaja visoke energetske potrošnje, a za svaku lokaciju bazne stanice potreban je samo jedan takav kabinet. Kako bi efikasnije koristio energiju, Huawei sada nudi visoko integrirana pojednostavljena rješenja za upotrebu u svim scenarijima. Ova rješenja povećavaju udio energije koju pravilno koristi komunikacijska oprema, te osiguravaju da je električna energija bude u potpunosti iskorištena.

Bežične mreže moraju raditi u skladu s napajanjem, pravilnom raspodjelom i potrošnjom energije. To znači da operateri trebaju koristiti protoke informacija za upravljanje tokovima energije, kako bi energiju pravilno iskoristili, a u isto vrijeme uštedjeli energiju na nivou cijele mreže.

"Naša kompanija prepoznaje značaj razvoja tehnologije u svrhu smanjenja emisije ugljičnog dioksida, te ćemo se fokusirati na dalji razvoj 'zelenih' tehnologija. Mi ćemo nastaviti svoja ulaganja u razvoj tehnoloških rješenja koja će pomoći telekom-operaterima u izgradnji 'zelenih' 5G mreža širom svijeta", kazao je Zećir Kasumić, voditelj odjela za komunikacije kompanije Huawei u Bosni i Hercegovini.