Goldman Sachs
0

110 dolara za barel nafte u 2011.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prosječna cijena za barel američke nafte porijeklom iz Teksasa iznosit će u 2011. godini 110 dolara, prognoziraju stručnjaci američke kompanije Goldman Sachs.

Energetski stručnjaci su izračunali da će tokom 2011. cijena ruske "ural" nafte varirati u uskom rasponu od 100 dolara po barelu, ili približno deset posto ispod prognozirane cijene za teksašku naftu.

Analitičari Goldman Sachsa tvrde da će se skok kotacija osnovne energetske sirovine u 2011. godini dogoditi uslijed očekivanog rasta tražnje, prije svega u zemljama s brzorastućim gospodarstvima, prenijela je ruska agencija Prime-Tass.

Najveći rast tražnje nafte može se očekivati u Kini koja će ove godine, usprkos globalnoj ekonomskoj krizi, ostvariti visoku stopu gospodarskog rasta od osam i po do devet posto.

Iduće godine prosječna cijena za barel nafte na indikativnoj berzi u New Yorku bi, prema prognozi stručnjaka Goldman Sachsa, trebalo da dosegne 90 dolara, prema sadašnjih 78.

Situacija na globalnom tržištu prirodnog plina tokom sljedećih nekoliko godina neće ići naruku proizvođačima i prodavačima te energetske sirovine.

U analizi Goldman Sachsa se za narednu godinu, a i razdoblje nakon toga, predviđa niža tražnja plina, što će se negativno odraziti i na tržišne cijene te sirovine.

"Višak plina na svjetskom tržištu osjetit će se u narednih nekoliko godina i zbog velikog rasta proizvodnje tekućeg plina", navodi se u spomenutoj analizi.

Prirodni plin je prošle godine vrijedio rekordnih oko 500 dolara za 1.000 kubičnih metara, nakon što je nafta poskupjela u julu 2008. na najviši ikad zabilježeni nivo od 147,27 dolara po barelu.

Ove godine se, međutim, prirodni plin na svjetskom tržištu prodaje po upola nižoj cijeni nego lani zbog osjetnog pojeftinjenja nafte koja služi kao osnovni "reper" prilikom utvrđivanja njegovih cijena.