auto
68

Zagreb Auto Show: Mercedes predstavio E-Klasu i S-Klasu Cabriolet

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Na 14. Zagreb Auto Showu kompanija Mercedes-Benz je izložila svoje najnovije modele, a pažnju su posebno privukli E-Klasa i S-Klasa Cabriolet.

Posjetitelji zagrebačkog sajma imaju priliku vidjeti Mercedes E-Klasu 220d sa novorazvijenim 2,0-litarskim dizel motorom, koji razvija 195 KS. Radi se o štedljivom agregatu koji u prosjeku troši samo 3,9 litara na 100 pređenih kilometara.

Na prednjem dijelu automobila dominira masivna maska hladnjaka, a s njenih bočnih strana su zakošena svjetla. U sklopu prednjeg branika su dva velika usisnika zraka, a branik ima i diskretni spojler na donjem dijelu. Što se tiče stražnjeg dijela automobila, tu su LED svjetla između kojih je hromirana lajsna. Izduvni sistem ima dvostruke završetke.

Radi se o aerodinamičnom automobilu sa niskim koeficijentom otpora zraka koji iznosi 0.23.

Pored E-Klase, pažnju posjetitelja plijeni i model S 500 Cabriolet, najluksuznija i najljepša S-Klasa svih vremena. Kabriolet je baziran na S-Klasi Coupe, ali je dobio mekani troslojni sklopivi krov dostupan u četiri boje, crnoj, tamnoplavoj, tamnocrvenoj i bež. Za spuštanje ili podizanje krova je potrebno dvadesetak sekundi, a to je moguće činiti i pri brzini do 60 km/h.

Mercedes za kabriolet nudi mnogo dodatne opreme, koja uključuje grijanje sjedišta, naslone za ruku i multifunkcionalni upravljač. Dostupan je i AIR-BALANCE sistem, koji unutrašnjost ispunjava različitim mirisima. Također, kupci mogu dobiti i sisteme za zaštitu od vjetra.

Mercedes S500 Cabrio pokreće 4,7-litarski twin-turbo V8 motor, koji razvija 455 KS pri 700 Nm obrtnog momenta.