Njemačke razmirice
54

VW o Mercedesovoj X-Klasi: Samo maskirana Nissan Navara

Klix.ba
Mercedesov "pick-up“ prvo su kritikovali iz BMW-a, a kritikama "premium kamioneta“ u međuvremenu su se priključili i u Volkswagenu.

Jedan od visokopozicioniranih uposlenika BMW-a prije dva mjeseca rekao je da Mercedesova X-Klasa izgleda grozno, a najnovija kritika upućena na račun "premium kamioneta“ stiže iz australijske filijale koncerna Volkswagen u kojoj, istina, nisu bili grubi kao što su bili grubi u BMW-u, jer su izjavili da Mercedesu baš i nije pošlo za rukom maskiranje Nissanovog kamioneta Navara koji je, eto, preko noći "postao“ X-Klasa.

Australijanci također misle da dizajn X-Klase nije jedini problem Mercedesa, jer sumnjaju da će kvalitet automobila, koji će se (za kupce u Evropi, Australiji i Južnoj Africi) proizvoditi u Nissanovoj tvornici u Barceloni, biti na nivou koji očekuju kupci Mercedesovih automobila.

Prodaja X-Klase u Njemačkoj počinje ovog mjeseca, a cijena osnovnog modela X220d iznosi 37.294 eura. Sredinom naredne godine ponuda će biti proširena s modelom X350d koji će pokretati turbodizelski V6 motor (258 KS i 550 Nm) čija će se snaga na obje osovine (4Matic) distribuirati preko 7-stepenog automatskog mjenjača.