Prestižna nagrada za najmanji VW
1

Volkswagen Up! je auto godine u svijetu

Klix.ba
Međunarodni žiri je tokom novinarskih dana na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku nagradio Volkswagenov novi model Up! prestižnom nagradom "World Car of the Year 2012".
Predstavljanje pobjednika WCOTY u New Yorku (Foto: Newspress)
Predstavljanje pobjednika WCOTY u New Yorku (Foto: Newspress)
Žiri, koji se sastoji od 66 najboljih novinara iz 25 zemalja, većinom su glasali u prilog Volkswagena Up!, tako da je u finalnom krugu glasanja najmanji Volkswagen uvjerljivo nadmašio druga dva konkurenta koji su također imali velike izglede za ovu prestižnu titulu.

"Ova nagrada još jednom pokazuje da su sa modelom Up! naši dizajneri i inženjeri stvorili automobil koji je promišljen do najmanjih detalja. Zahvaljujući takvom pristupu Up! je automobil koji postavlja nove standarde u svojoj klasi za efikasno korištenje prostora, sigurnost, zabavu u automobilu i uklapanje u okoliš", napominje dr. Martin Winterkorn, predsjednik upravnog odbora Volkswagen AG.

U kratkom periodu od predstavljanja u decembru prošle godine Up! je već uspio doći u sami vrh novih registrovanih automobila u Njemačkoj. Također, u istom periodu nezavisna agencija za zaštitu potrošača EuroNCAP dodijelila je Volkswagenu Up! najbolji rezultat od pet zvjezdica za zaštitu putnika, kao i posebnu "Advanced Award" za sistem pomoćnog kočenja u gradu koji je ponuđen u modelu Up!. Također, ne treba zaboraviti da je Volkswagen ranije već osvojio prestižnu nagradu "Zlatni volan 2011" u Njemačkoj, kao i tri nagrade britanskog magazina What Car?, i to nagradu "Car of the Year", "City Car 2012" i "Safety Award".

Na minimalnim dimenzijama, sa dužinom od samo 3,54 m, Up! nudi sasvim dovoljno prostora za četiri osobe, uz vrlo efikasne trocilindarske motore u verzijama sa 60 i 75 KS koji uz BlueMotion tehnologiju brilijiraju na području niske potrošnje goriva i emisije štetnih gasova.