auto
18

Volkswagen sprema 10-stepeni DSG i dizelski motor visokih performansi

Klix.ba
Prvi čovjek Volkswagena, Martin Winterkorn, govorom na simpozijumu u Beču otkrio je pojedine detalje o tehničkim rješenjima koje njemački koncern sprema za svoje buduće modele.

Winterkorn je tako potvrdio da kompanija radi na dizelskom motoru visokih performanski koji bi iz litre radne zapremine trebao razvijati 136 KS. pored toga, uveliko se radi i na DSG mjenjaču sa 10 stepeni prenosa kojim bi se trebalo doprinijeti dodatnoj uštedi u potrošnji goriva.

Winterkorn nije rekao kada će spomenuta rješenja biti dostupna krajnjim konzumentima, ali je rekao kako će svi TDI i TSI motori stalnim poboljšanjima do 2020. godine biti štedljiviji i efikasniji za oko 15 odsto u odnosu na sadašnje vrijednosti. Volkswagen planira veliku pažnju posvetiti i motorima koje pokreće prirodni gas, jer su takva rješenja znatno ekonomičnija i ekološki prihvatljivija.

Na kraju izlaganja Winterkorn je rekao da planira u svakoj klasi imati i automobil pokretan elektro-motorom. U prilog tome ide vijest kako će Audi A3 e-tron i Porsche Panamera E-Hybrid vrlo brzo stići u prodajne salone, a nakon njih na red dolaze hibridne varijante Golfa, Passata, Audija A6 i Porsche Cayenna.