auto
0

Volkswagen i Daimler najavljuju velike ugovore sa kineskim partnerima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemački automobilski divovi Daimler i Volkswagen potpisat će danas tokom posjeta potpredsjednika kineske vlade Berlinu ugovore vrijedne više milijardi dolara s kineskim partnerima, saopćio je izvor iz njemačke vlade.

"Vrijednost ugovora s Daimlerom i VW-om premašit će pet milijardi dolara", rekao je jučer izvor AFP-u.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova ranije je izvijestilo da će ugovori biti potpisani nakon sastanka potpredsjednika kineske vlade Li Keqianga i njegova njemačkog kolege Guida Westerwellea, ne navodeći pojedinosti.

Westerwelle, inače njemački ministar vanjskih poslova, i Li raspravljat će o "daljnjem razvoju ekonomskih i političkih veza, kao i o nastavku reformi u Kini i o kulturnoj suradnji dviju zemalja", saopćilo je ministarstvo.

Li, za kojega se smatra da će biti sljedeći kineski premijer, trebao bi se danas sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Jučer se sastao s njemačkim ministrom gospodarstva Rainerom Bruederleom koji se zanimao za pitanje pristupa njemačkih firmi kineskom tržištu, te transfera tehnologije i zaliha sirovina.

"Transfer tehnologije nudi velike mogućnosti objema stranama ako se odvija na dobrovoljnoj bazi i po pravednim uvjetima", rekao je Bruederle u saopćenju ministarstva.

"Uvjeren sam da će svi imati koristi ako Kina osigura otvoren, slobodan i uredan pristup svojim sirovinama", kazao je.