Očekuju ih kazne
27

Velika Britanija počela koristiti "kamere za buku", na meti tunirani automobili i nesavjesni vozači

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Velika Britanija se pridružila zemljama koje koriste "kamere za buku" s ciljem suzbijanja problema glasnih izduvnih sistema automobila i kažnjavanja nesavjesnih vozača.

Kamere su se prvobitno počele koristiti u Bradfordu na sjeveru Engleske, dok će u Birminghamu, Bristolu i Great Yarmoutu kamere biti postavljene u naredna dva mjeseca. Četiri regije će testirati sisteme u periodu od 60 dana, a ako test bude uspješan, drugi britanski gradovi mogu očekivati njihovo uvođenje. Ovaj tip kamera se već koristi u nekoliko gradova u Francuskoj, dok slične ima i New York. Kalifornija također razmatra petogodišnji program korištenja kamera za buku.

Tehnologija funkcioniše tako što koristi nekoliko mikrofona u problematičnim dijelovima gradova, koji detektuju preglasne aftermarket izduvne sisteme i vozače, odnosno motocikle i njihove vozače koji bespotrebno stvaraju buku. Kamere će bilježiti registarske oznake, a onima koji budu kršili zakon i prelazili granicu dozvoljene buke bit će poslane kazne.

Britanska vlada je izdvojila 300.000 funti za kamere koje se već testiraju na privatnim testnim lokacijama.

Buka je povezana s brojnim zdravstvenim problemima uključujući stres, moždani udar i demenciju te košta Veliku Britaniju 10 miliona funti u izgubljenoj produktivnosti.