VXR8 Bathurst S Edition
0

Vauxhall u režiji Walkinshawa

Sarajevo-x.com
Vauxhallova limuzina VXR8 je već odavno izgradila posebno mjesto pod suncem ljubitelja snažnih i brzih limuzina, a sada će sa Bathurst S verzijom potvrditi status jedne od savremenih ikona među automobilima gdje su performanse na prvom mjestu.

U vauxhallovoj ponudi sportskih automobila uvijek je vladala filozofija da se uz odlične performanse sa konkurencijom moraju boriti i znatno pristupačnijom cijenom, po čemu se upravo VXR8 i isticao pored M-ova i AMG-ova koji su davno postali nedostižan san većine vozača.

Sada su u Vauxhallu otišli korak dalje, pa su zahvaljujući Walkinshaw Performance 122 kompresoru omogućili svom VXR8 da bude u stanju zaista poniziti neke njemačke konkurente. Tako je iz poznatog V8 motora sada obezbjeđeno čak 560 KS, što predstavlja značajan odmak od standardnih 431 KS. Ukupno gledano, sa ovim modelom ostavrili su povećanje snage i obrtnog momenta od oko 30 odsto, pa je ukupna vrijednost od 715 Nm obrtnog momenta zaista impresivna i omogućava ovoj limuzini vrhunske performanse u bilo kojim uslovima vožnje.

Naravno, Barthust S Edition je po svemu barem jedan veliki korak ispred verzije Bathurst koja ima slabiji V8 motor bez asistencije kompresora, a ujedno obezbjeđena je i ekskluzivnost ovog modela jer će Bathurst S biti proizveden u ograničenoj seriji. Također, razlika u odnosu na slabiju verziju se ne ističe samo po prisutnosti kompresora usisanog zraka, već je izmjenjen i dovod goriva instalacijom kapacitetnijih injektora goriva, a uz kapacitetan hladnjak zraka pod pritiskom obezbjeđen je i posebno razvijen dovod hladnog zraka na usis kao i posebno razvijena elektronska mapa za kontrolu parametara rada motora od strane Walkinshawa.

Da bi se mjenjač uspješnije nosio sa velikim povećanjem snage ugrađen je i novi komplet kvačila koji je u stanju podnijeti i veći obrtni moment od onog koji proizvodi „nasvirani“ V8. Također snaga se efikasno prenosi na podlogu zahvaljujući i naprednom ovjesu koji ima po visini podesive opruge i Walkinshaw-ove specijalno razvijene amortizere koji se mogu podesiti pomoću 15 odvojenih ventila.ji vozača.

Naravno, i izduvni sistem je poseban, pa je tako moguće uz doplatu dobiti Bi-Modal sistem koji omogućava potpuno otvoreno konfiguraciju za upotrebu na stazi, ali i zatvoreniju konfiguraciju koja je prikladnija urbanoj vožnji. Cijena za Bathurst Edition iznosi 43.380 eura, što je samo 3150 eura više od standardnog VXR8. Vauxhall Bathurst S košta 51.460 eura, što definitivno spada među najjeftinijih 500 KS na tržištu.