Detaljan video
0

VIDEO / U srcu BMW-ovog tri-turbo dizelaša

Sarajevo-x.com
BMW je objavio novi promotivni video za svoj tri-turbo 3,0-litreni šest-cilindarski dizelski motor koji je već širom svijeta privukao pažnju, te koji je svojim performansama zaslužio da se nađe i u sportskim M verzijama.

Iako je BMW već objavio mnogo detalja o ovom motoru, video daje detaljan pogled na sam princip rada njegova tri turbopunjača. Kao što je video objašnjava, "na niskim okretajima, prvi mali turbopunjač osigurava brzo ubrzanje", a zahvaljujući promjenjivoj geometriji lopatica turbine maksimalno je optimiziran. Na srednjim okretajima, drugi i značajno veći turbopunjač se aktivira kako bi se prije svega povećao okretni moment. Na kraju pri visokim okretajima, treći i nešto manji turbo dolazi do svog punog kapaciteta kako bi motor sa lakoćom proizvodio maksimalnih 381 KS i 740 Nm okretnog momenta.

Zahvaljujući svim turbopunjača, M550d xDrive limuzina sa ovim motorom ubrzava od 0-100 km/h za 4,7 sekundi, ima prosjek potrošnje od samo 6,3 l/100 km, te naglašeno skromnu emisiju CO2 od 165 g/km.

Kao što je poznato od ranije, ovaj motor će biti zadužen za pogon M Performance modela među koje spadaju M550d xDrive limuzina i Touring, X5 M50d i X6 M50d. Prodaja modela M550d počinje 12. maja u Njemačkoj, dok će se modeli X5 i X6 M50d u salonima naći 16. juna.