auto
0

U Italiji otvoren renovirani Lamborghinijev muzej

Klix.ba
Direktor kompanije Lamborghini Stefano Domenicali je zvanično otvorio renovirani muzej u sjedištu Sant'Agata Bologneseu.

Muzej je prvobitno otvoren 2001. godine, a sada je u potpunosti renoviran te ima drugačiju postavku i više automobila. Iz Lamborghinija tvrde da će novi muzej ponuditi posjetiteljima novo iskustvo, jer mogu učestvovati u različčitim aktivnostima i koristiti novopostavljene multimedijske ekrane visoke tehnologije.

Po ulasku u muzej posjetitelje dočekuje Lamborghini 350 GT iz 1963. godine, a nakon toga slijedi legendarni model Miura. Izloženi su i broji drugi modeli kao što su Asterion, Diablo i Sesto Elemento.

Otvorenje muzeja se poklopilo s prvom etapom Miura Toura, kojim se proslavlja 50. godišnjica sportskog automobila. U sklopu Miura Toura će 20 vlasnika automobila krenuti na put dug 500 kilometara kroz regije Emilia, Liguria i Toskana. Tokom otvaranja muzeja su nebom letjela četiri Eurofightera iz 36. Stormo Caccia borbene eskadrile, koji su poletjeli iz zračne baze Gioia del Colle.