Zahtjev EK
0

U automobile ugraditi automatski sistem za poziv u pomoć

FENA
Foto: afp.com
Foto: afp.com
Evropska komisija je u petak zaprijetila da će ozakoniti obavezu da automobili imaju automastki sistem pozivanja u pomoć u slučaju nesreće ako do kraja godine ne bude značajnijih pomaka.

"Želim da prva vozila opremljena ovim sistemom budu na cesti od iduće godine", navela je u saopćenju evropska povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding.

Ako se stvari ne ubrzaju, "Komisija je spremna odrediti jasna pravila koja će primorati vlade, preduzeća i spasilačke službe da preuzmu odgovornost", upozorila je ona.

"Evropljani ne treba da budu kažnjeni zbog nedjelovanja njihovih vlada", insistirala je ona, prenosi AFP.

Uređaj nazvan "e-Call" se temelji na sistemu koji u slučaju teške nesreće automatski poziva evropski broj za hitnu pomoć 112.

On saopćava operateru na kojem je mjestu automobil, pa on može čuti šta se događa u vozilu i eventualno razgovarati s putnicima.

Bruxelles smatra da bi to moglo upola smanjiti vrijeme intervencije spasilaca, za 10 do 15 posto umanjiti ozbiljnost rana i spasiti 2.500 života svake godine.

Na evropskim cestama je u 2008. godini bilo 1,2 miliona nesreća, u kojim je poginulo 39.000 ljudi, a više od 1,7 miliona ljudi je povrijeđeno.

"Velika primjena ovog uređaja bila je planirana u 2009. godini, na dobrovoljnoj bazi, ali je sporo napredovala. Sistem nije operativan ni u jednoj zemlji EU-a", izražava žaljenje Bruxelles u jednom dokumentu.

Da bi sistem bio učinkovit u cijeloj Evropi, mora svuda biti operativan.

Bruxelles ocjenjuje da prometne nesreće koštaju evropsku ekonomiju 160 milijardi eura svake godine. Razvijanje "e-Calla" bi omogućilo da se godišnje uštedi 26 milijardi eura.