Rezultat niza promjena
21

Volkswagen Golf R Hurricane razvija 519 KS

D. B.
Volkswagen Golf R je jedan od "najsposobnijih" hatchback modela u svom segmentu, a pripravnicima kompanija Volkswagen Group Retail Germany (VGRD) je poslužio za zanimljiv projekt.

Golf R je prošao niz vizuelnih i mehaničkih modifikacija u projektu nazvanom Hurricane. Izgled automobila je sada još privlačniji, a njegov 2,0-litarski TSI motor znatno snažniji.

Inače, Golf Hurricane je nasljednik Golfa GTE Skylight iz 2021. godine te Golfa GTE HyRacer iz 2020. godine zasnovanog na prethodnoj generaciji. To su također projekti pripravnika

Hurricane je rezultat saradnje kompanije Volkswagen R, profesionalnog vozača Bennyja Leuchtera i tuning influencera Ricka RD48. Pripravnici su izabrali ime Hurricane kao referencu na Lamborghini HUracan i druga imena povezana s vjetrom koje je ranije koristio Volkswagen za modele kao što su Vento, Scirocco i drugi.

Karoserija je lakirana u Eifel zelenu boju s crnim grafikama i karbonskim detaljima. Dodatak sportskom body kitu Golfa R su širi prednji i stražnji blatobrani te aerodinamični pragovi, dok su hauba, krov, spojler i vrata prtljažnika napravljeni od karbona. prednja svjetla su zatamnjena, a stražnja su povezana LED trakom pune dužine. Neki će pomisliti da bi ovakva stražnja svjetla mogao dobiti redizajnirani Golf osme generacije. Hurricane krasi novi set felgi s deset krakova koje je proizvela kompanija MB Design, a na kojim su Pirelli P Zero Trofeo R gume namijenjene korištenju na stazi.

Unutrašnjost slijedi sličnu šemu jer je presvučena crnom i zelenom Alcantarom s kontrasnim koncem. Vozač i suvozač sjede u karbonskim Recaro kadicama, dok je stražnje sjedište uklonjeno kako bi se uštedjelo na težini. Ipak, zamijenjeno je zaštitnim kavezom. Natpis Hurricane se nalazi na armaturnoj ploči, na stropu i ladici ostave.

Volkswagenov 2,0-litarski TSI četverocilindrični motor je dobio novi HGP turbopunjač, veći međuhladnjak, novi zračni filter, modificirani izduvni sistem, a remapirana je i ECU jedinica. Zahvaljujući ovim promjenama motor sada razvija 519 KS i 629 Nm obrtnog momenta, što je značajno povećanje u odnosu na standardnih 315 KS i 420 Nm. Snaga se prenosi na sva četiri točka putem sedmostepenog DSG automatskog mjenjača i 4Motion pogona.

VGRD nije objavio podatke o ubrzanju, ali je poznato da maksimalna brzina premašuje 300 km/h.

Korištenjem karbona je težina smanjenja za 200 kg u odnosu na standardni Golf R. Automobil je dobio i Eibachov objes te veće keramičke kočnice preuzete od Audija R8 (prednje) i Audija S8 (stražnje).

Volskwagen Golf R Hurricane će nažalost ostati samo unikat jer nade za proizvodnju nema.