Raketa za dvoje
2

U Manhartu misle da ni najnoviji MINI JCW GP nije dovoljno ekstreman

E. L.
Rezultat kooperacije poznate njemačke tuning kompanije Manhart i holandske kompanije Beek Auto Racing je MINI JCW GP čiji motor razvija 350 KS.

Iza naziva Manhart F350 krije se aktuelni MINI John Cooper Works GP, a brojčani dio oznake otkriva da Manhartovu kreaciju (u čijoj je realizaciji učestvovala i holandska kompanija Beek Auto Racing) pokreće čak 350 konjskih snaga.

Inspirisan tradicijom i uspjesima britanskih automobilskih kompanija u motorsportu, Manhartov F350 i dalje pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji u ovom slučaju umjesto standardni 306 KS i 450 Nm raspolaže s 350 KS i 530 Nm obrtnog momenta za čiju je distribuciju na prednju osovinu zadužen 8-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila. Zasluge za povećanu "ergelu“ pripadaju novom međuhladnjaku i rekalibriranoj centralnoj upravljačkoj jedinici.

Aktivni izduvni sistem "potpisuje“ poznata austrijska kompanija Remus, a iza 19-inčnih aluminijskih felgi s polica Manharta krije se ovjes s novim oprugama koje podnicu Minija približavaju tlu za dodatnih 20 milimetara. U ponudi su i tri verzije višestruko podesivog ovjesa koji proizvodi kompanija AST.

U Wuppertalu kažu da je prepoznatljiva zelena boja (British Racing Green) karoserije tek jedna od opcija koje će se, zaključno s različitim aplikacijama, nuditi uz F350 čije performanse nisu objavljene. Podsjećanja radi, standardni MINI JCW GP (koji će biti proizveden u 3.000 primjeraka) iz mjesta do "stotke“ stiže za 5,2 sekunde i razvija 265 km/h.

Vezani članci