Oslobodio svu snagu
162

SEAT Leon Cupra s 513 KS na njemačkom autoputu dostigao brzinu od 300 km/h

D. B.
Treća generacija SEAT-ovog modela Leon oslobodila je svu svoju snagu na dionici autoputa u Njemačkoj bez ograničenja brzine.

Volkswagen Golf R je definitivno fantastičan snažni hatchback za vožnju, no njegova cijena je za mnoge previsoka tako da pristupačniju alternativu pronađu u SEAT-ovom modelu Leon Cupra.

Cupra je sada zaseban brend, a snažni Leon je model na koji entuzijasti obraćaju posebnu pažnju. Međutim, čak i model treće generacije može ugodno iznenaditi, posebno ako je "prošao kroz ruke" iskusnih tunera. Primjer je SEAT Leon Cupra 280 koji je dostigao fantastičnu brzinu na dionici njemačkog autoputa bez ograničenja brzine, što je snimio magazin AutoTopNL.

U osnovnoj formi Leon Cupra 280, model koji je stigao na tržište 2014. godine, pokreće 2,0-litarski TSI turbobenzinski motor koji razvija 276 KS i 350 Nm obrtnog momenta. Međutim, primjerak na snimku je tuniran te isporučuje 513 KS i 600 Nm obrtnog momenta.

Detalja o tuningu nema, osim da je taj posao obavila njemačka kompanija KolbenKraft. Zahvaljujući poboljšanjima, maksimalna brzina je povećana s 250 na 300 km/h. Poređenja radi, Volkswagen Golf R 20 Years Edition (Mk8), koji je ujedno i najsnažniji Golf u historiji, dostiže maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 270 km/h.

U videu objavljenom na YouTubeu Leon Cupra pokušava dostići "magične" brojke te ubrzava kad god je to moguće, nakon nekoliko pokušaja je kazaljka dostigla granicu od 300 km/h, a potom ju je očigledno i prešla.