Za korak dalje
47

Schnitzerov BMW M440i Gran Coupé pokreće dodatna "konjica“

E. L.
U njemačkoj tuning kompaniji AC Schnitzer za više snage i obrtnog momenta u atraktivnijem pakovanju zauzvrat traže 12.586 eura.

Njemačka tuning kompanija AC Schnitzer već godinama je, bez sumnje, među najužim izborom za vlasnike BMW-ovih automobila koji žele da njihove „elise“ izgledaju još bolje i idu još brže.

Jedna od posljednjih kreacija iz šarolike ponude Schnitzera, u kojem su se u međuvremenu počeli baviti i modelima iz ponude Minija i Toyote, zasnovana je na praktičnijem karoserijskom izdanju BMW-ove aktuelne Serije 4 koje se krije iza naziva Gran Coupé.

U Aachenu su za osnovicu dorade uzeli najsnažniju verziju M440i xDrive Gran Coupé čiji trolitarski linijski „šestak“, umjesto standardnih 374 KS i 500 Nm, raspolaže sa 420 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na obje osovine distribuira posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača. „Krivci“ za dodatni potencijal su rekalibriran ECU motora i nešto otvoreniji izduvni sistem.

S nekolicinom dodatnih karbonskih karoserijskih dodataka, koji se odlično uklapaju s elementima iz BMW-ovog M Performance programa, Schnitzer je za Gran Coupé pripremio svoje 20-inčne aluminijske felge (AC4) iza kojih se krije dorađen ovjes s kojim je podnica automobila bliža tlu dodatnih 20 milimetara.

Podaci o performansama nisu objavljeni, ali se zna da za sve spomenute elemente koji M440i Gran Coupé donekle približavaju osnovnom BMW-u M4 treba izdvojiti 12.586 eura.

Vezani članci