Dizel za deset
22

Posljednja kreacija iz Alpine krije se iza naziva D4 S Gran Coupé

E. L.
Odnedavno pod kapom bavarske automobilske kompanije, poznata njemačka tuning kompanija Alpina predstavila je svoju kreaciju na temu BMW-a Serije 4 Gran Coupé koji pokreće turbodizelski motor.

Alpina će s isporukom modela D4 S Gran Coupé krenuti u septembru, a kupci njihove posljednje kreacije koja je zasnovana na BMW-u Serije 4 moći će da računaju na zahvate koji su već decenijama zaštitni znak jedne od najcjenjenijih kompanija u kojoj se bave doradom samo BMW-ovih automobila.

D4 S Gran Coupé pokreće dorađen trolitarski 6-cilindarski turbodizelski motor potpomognut blagom hibridnom tehnologijom koji isporučuje 355 konjskih snaga i 730 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage na obje osovine (xDrive) zadužen je ZF-ov 8-stepeni automatski mjenjač.

S dodatnih 69 "konja“ i 80 Nm u odnosu na motor koji pokreće standardni BMW 430d Gran Coupé, Alpinina najnovija „potraga za perfekcionizmom“ od 0 do 100 km/h stiže za 4,8 sekundi, razvija 270 km/h i (prema WLTP normama) u prosjeku troši 6,9 litara na 100 kilometara.

Pored dorada ispod prednjeg poklopca u Buchlou su se pozabavili i adaptivnim ovjesom koji je nanovo rekalibriran, a nisu zaboravljene ni kočnice koje se kriju iza Alpininih karakterističnih 20-inčnih felgi na kojima su gume Pirelli P Zero dimenzija 255/35 (naprijed) i 285/30 (nazad).

"Tačku na i“ stavljaju decentni karoserijski detalji, a osnovna cijena za Alpinu D4 S Gran Coupé iznosi 79.700 eura.

Vezani članci