Magnet je za poglede
30

Porsche 930 Turbo ima 850 KS i boju iz osamdesetih

D. B.
Jedan stari, klasični Porsche je restauriran i blago modificiran, a rezultat je zaista impresivan.

Kako vrijeme prolazi, tako je sve više restauriranih Porscheovih automobila u javnosti. Porscheov distributer iz Santa Clarite se udružio s poznatim američkim tunerom Galpinom te su zajedno modificirali model 930 Turbo. Riječ je o automobilu proizvedenom 1988. godine, koji je u Porsche Santa Clarita stigao sa štetom nastalom zbog požara i korozije. Međutim, pomenuti tim ga nije želio odbaciti, nego je učinjeno sve kako bi se spasio i tako odala počast osamdesetih.

Automobil je rastavljen i restauriran, a također je opremljen X83 Flachbau body kitom dostupnim samo u Japanu, koji je uparen s Rubystar bojom i "trkaćom" linijom. Unutrašnjost također odgovara eksterijeru, tirkizne je booje i sadrži crne i bijele detalje. Za ozvučenje se brine Blaupunktov sistem.

Zapremina 6-cilindričnog motora s turbopunjačem povećana je na 3,5 litara, a tuner More Turbocharged je povećao snagu na 850 KS. Specijalno je napravljen sistem za hlađenje ulja, dok je zadnji diferencijal dobio blokadu za bolji prijenos snage i hladnjak kako bi se spriječilo pregrijavanje.

Ovjes je unaprijeđen komponentama preuzetim od modela 997 GT3 RS, a na automobilu su HRE felge sa Pilot Sport Cup 2 gumama.

Na Monterey Car Weeku je automobil dobio nakrade "People's Choice" i "Kid's Choice" u okviru Porsche Classic Restoration Challengea.