Izuzetno je vrijedan
13

Porsche 911 SC/RS je toliko rijedak da i neki fanovi brenda nisu čuli za njega

D. B.
GT3 RS je najlakši i najagresivniji cestovni Porsche 911 u trenutnoj ponudi, no čini se preteškim u odnosu na SC/RS, jedan od najrjeđih koji su prošli Renn Sport tretman.

Porsche je proizveo svega 20 primjeraka modela SR/RS, kao i još jedan za vlastiti muzej, a bili su namijenjeni za reli utrke početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pet je pripalo Rothmans timu, a 15 drugim klijentima. Kao fuzija karoserije modela 911 Turbo i verzije 3,0-litarskog 6-cilindričnog motora standardnog SC-a, homologacijski specijal iz 1984. godine bio je prvi 911 koji je dobio RS oznaku u deceniji.

Porsche je bio fanatičan u tome da 954 bude što lakši te ga je odlučio napraviti s 3,0-litarskim motorom SC-a, koji je trebao izaći iz proizvodnje, a ne 3,2-litarskim motorom iz Carrere koji ga je mijenjao.

Držanjem zapremine ispod tri litra je značilo da Porsche može postići težinu automobila od svega 960 kilograma, dok bi dodatni 200 ccm podiglo minimalnu težinu dopuštenu pravilima utrkivanja na 1.100 kg.

Jednostavni branici od fiberglasa, aluminijski paneli, tanko staklo i unutrašnjost zbog koje moderni RS izgleda poput Lexusa LS, omogućili su da automobil bude lakši oko 200 kg u odnosu na SC i gotovo 350 kg u odnosu na Turbo.

Uz sve to je automobil dobio i više snage. Kovani klipovi visoke kompresije, glava cilindra s modela 935, poboljšane bregaste osovine i mehaničko ubrizgavanje goriva pomogli su u podizanju snage sa standardnih 204 KS modela SC na 255 KS za cestovne verzije, odnosno 280 KS za trkaće primjerke. Uzimajući u obzir manju težinu, ovaj automobil je bio brz kao i 911 Turbo iz tog vremena.

Automobil s brojem šasije 021 isporučen je kao nov u Švicarsku u martu 1984. godine, a iste godine je završio Tour de Corse na Korzici na 14. mjestu. Iako nije bio najuspješniji, postao je zadivljujući dio Porsche RS historije. Sada je ponuđen na prodaju, a najviša ponuda u vrijeme pisanja teksta iznosila je 460.000 dolara.