Veoma zanimljiv koncept
38

Nissan X-Trail pretvoren u automobil za gorske službe spašavanja

A. M.
Koncept X-Trail Mountain Rescue, kreiran je posebno za gorske službe spašavanja. Novi koncept donosi nekoliko specifičnih promjena, uključujući gusjenice umjesto točkova, prostor za nosila, GPS uređaj, sonde za lavinu, termalne deke itd.

Japanski proizvođač objavio je zvanične slike koncepta baziranog na aktuelnom X-Trail-u. Konkretno, novi koncept se zove X-Trail Mountain Rescue, a kao što ime govori, ovo je spasilačko vozilo kreirano posebno za gorske spasioce.

U poređenju sa standardnim modelom, najvažnija promjena su gusjenice koje mijenjaju točkove za bolje priajanjanje na snijegu. Koncept je također obojen u kombinaciju crvene sa sivim i žutim detaljima, a također dolazi opremljen LED žmigavcima i krovnim nosačem koji uključuje nosila, a skije i lopate se takođe mogu transportovati na krovu.

Takođe, koncept izvana dobija proširene blatobrane i više instaliranih tačaka za vuču. Zahvaljujući gusjenicama, razmak od tla koncepta X-Trail Mountain Rescue je veći nego kod standardnog modela i iznosi 23 centimetra. Vanjska oprema je upotpunjena vitlom.

Promjene se mogu naći i u putničkom prostoru. Koncept dolazi opremljen Garmin GPS-om kao i Motorola stanicama. Zadnje sjedište je uklonjeno kako bi se omogućilo postavljanje nosila. Manje ljekarsko sjedište je montirano iza sjedišta vozača, a orijentisano je u suprotnom smjeru kako bi ljekar lakše pomogao unesrećenom.

Odzada je također pripremljen poseban prostor za skladištenje zaliha za hitne slučajeve, kao što su sonde za lavinu ili termalne deke. Na kraju, koncept posjeduje dodatni pretinac za dron, koji može pomoći u traženju onih kojima je potrebna pomoć.

Vezani članci