Samo 250 primjeraka
24

Najsnažnija Alpina do sada krije se iza oznake B5 GT

E. L.
Alpina će brojčano ograničen model B5 GT ponuditi u obje karoserijske verzije, a osnovna cijena u Njemačkoj iznosi 145.500 eura za Sedan, odnosno 148.500 za Wagon.

Odnedavno pod okriljem BMW-a, slavna njemačka tuning kompanija Alpina predstavila je brojčano ograničen model koji se krije iza oznake B5 GT, zasnovan je na BMW-ovoj Seriji 5 i sa sobom donosi najsnažniji motor do sada koji je "rastavljen, dorađen i sastavljen“ u Alpini.

Alpina će B5 GT u obje karoserijske verzije ponuditi u samo 250 primjeraka, a kupci koji su spremni izdvojiti najmanje 145.500 eura mogu računati na 4,4-litarski V8 biturbo motor koji razvija 634 KS i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Spomenute brojke dovoljne su da B5 GT Sedan od 0 do 100 km/h stigne za 3,4 sekunde i razvije 330 km/h, a praktičnija karavanska verzija iz mjesta do "stotke“ stići će za 3,6 sekundi i razviti 322 km/h. Za prijenos snage na obje osovine (xDrive) zadužen je dorađen 8-stepeni automatski mjenjač, a za efikasno zaustavljanje brinu Brembo kočnice koje se naziru ispod poznatih Alpininih 20-inčnih Classic felgi.

Pored poznatih nijansi plave i zelene boje, Alpina će uz B5 GT ponuditi još šest boja karoserije, a tu je i nekoliko kombinacija boja u kožom i drvetom obloženoj unutrašnjosti koju krasi pločica sa serijskim brojem i prepoznatljivi amblemi Alpine. Knjiga narudžbi je otvorena, a prve isporuke planirane su u julu.