Luksuz i performanse
45

Mansory potpisuje jednu od najsnažnijih S-Klasa do sada

E. L.
Za ultraluksuznu sivocrnu kombinaciju koju pokreće 880 konjskih snaga treba izdvojiti nešto više od 280.000 eura.

Kao osnovicu za jedan od svojih posljednjih projekata u njemačkoj tuning kompaniji Mansory uzeli su najsnažniju verziju Mercedesove aktuelne perjanice koja se krije iza naziva AMG S63 E Performance i sa sobom u standardnom izdanju donosi moćnu hibridnu pogonsku grupu koja kombinovano proizvodi 802 konjskih snaga i 1.430 Nm obrtnog momenta.

Možda i zbog sličnih kreacija iz čuvenog Brabusa, u Mansoryju su odlučili da 4-litarski biturbo V8 motor potpomognut elektromotorom u njihovoj S-Klasi razvija 880 konjskih snaga i na obje osovine šalje 1.490 Nm obrtnog momenta, što je na kraju dovoljno da ultraluksuzna limuzina iz mjesta do „stotke“ stiže za 2,8 sekundi i razvija 320 km/h.

Na odobravanje mnogih koji mnoge dosadašnje Mansoryjeve kreacije smatraju previše kičastim, dizajneri su se ovaj put odlučili za decentnu sivocrnu kombinaciju karoserije, a pored nekolicine zanimljivih karoserijskih elemenata od karbona među upečatljivim detaljima su i prilično zatvorene 22-inčne ojačane aluminijske felge FD.15.

Otvori na karbonskom prednjem poklopcu dodatno sugerišu na raskošan potencijal koji se krije ispod. Promjene na prednjem kraju uključuju drugačiji odbojnik i masku hladnjaka na kojoj je logo Mansoryja zamijenio trokraku zvijezdu. Tu su i dodatna kućišta dnevnih LED svjetala. Karbon je korišten i za impozantan zadnji difuzor zraka iz kojeg vire četverostruki završeci ispušnog sistema.

U konkretnom slučaju crna boja dominira i u kožom obloženoj kabini u kojoj je za prošivanje korišten crveni konac. Za Mansoryjev tretman na temu najsnažnije S-Klase treba izdvojiti nešto više od 280.000 eura.

Vezani članci