Razvija 800 KS
9

Manhart pripremio još snažniji Mercedes-AMG SL63

E. L.
Manhartova kreacija na temu nove generacije Mercedesovog "open air“ dvosjeda krije se iza naziva SL 800 R i pokreće je 800 "konja“.

Za osnovicu posljednjeg projekta u njemačkoj tuning kompaniji Manhart koristili su najsnažniju verziju nove generacije Mercedesovog roadstera SL-Klase (R232) koji pokreće AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor (585 KS i 800 Nm).

U Wuppertalu su za sada objavili samo dvije fotografije "svog“ SL-a, ali se već zna da će kupci moći da računaju na 800 konjskih snaga i više od 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiji je prijenos na obje osovine (4Matic) zadužen AMG-ov 9-stepeni automatski mjenjač kojem asistiraju dva kvačila. Za povećanje "ergele“ ponajviše su zaslužni novi kapacitetniji turbopunjači.

Pored karakterističnih aplikacija u boji zlata na crnoj karoseriji, što je faktički zaštitni znak Manharta, dvosjed je opremljen modificiranim ovjesom koji se krije iza drugačijih felgi, a pored unaprijeđene upravljivosti "kriv“ je i za manje rastojanje između podnice i tla luksuzno opremljenog roadstera čije performanse nisu otkrivene.

Nema sumnje da će Manhart SL 800 R biti brži od standardnog Mercedesa AMG SL63 koji, podsjećanja radi, od 0 do 100 km/h stiže za 3,6 sekundi i razvija 315 km/h. Cijena dorade nije objavljena, a knjiga narudžbi je otvorena.

Vezani članci